21.02.2013

Pełnoziarniste i bez cukru. Drożdżówki z serem.


Mimo krótkotrwałego odwyku od cukru, nie jestem w stanie wytrzymać bez pieczenia. Tym samym biorę stewię zamiast cukru, dobry, sprawdzony kilkakrotnie przepis na razowe drożdżówki z serem i niesłodzony jagodowy mus z sklepu z ekologiczną żywnością. Dodaję jeszcze bezcukrowy lukier z dodatkiem cytrynowego soku i gotowe. Już nikt nie jest w stanie odróżnić ich od tych z białym cukrem. Misja zakończona, kubki smakowe baaaardzo zadowolone.


Pełnoziarniste ślimaczki z serem i musem jagodowym /9 sztuk/
75g oleju
250g mleka sojowego (może być zwykłe)
25g świeżych drożdży
szczypta soli
25g stewii w pudrze
500g mąki (dałam 150g pszennej i 350g pszennej pełnoziarnistej)

250g białego sera półtłustego + 2 łyżeczki stewii + żółtko (utrzeć razem)
mus jagodowy lub dowolny niskosłodzony dżem
białko

Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć, posypać łyżką stewii i wymieszać z lekko podgrzanym mlekiem. Odstawić na 10 minut.
Dodać do zaczynu olej, sól, mąkę i pozostałą stewię. Wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować masę serową, na jednym z brzegów, łyżeczką ułożyć dżem. Zwinąć ciasto w rulon, zaczynając zawijanie od brzegu posmarowanego dżemem. Podzielić roladę na 9 części.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia na 10-15 minut. Kiedy podrosną posmarować białkiem.
Piec w temperaturze 220°C przez około 15 minut.

Smarować lukrem przygotowanym ze stewii wymieszanej z sokiem z cytryny i niewielką ilością wody.

21 komentarzy:

  1. Są cudowne ♥ Koniecznie do zrobienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne bułeczki!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie mozna kupic stewie? Czytalam o niej kiedys, ale w zadnym sklepie sie na nia nie natknelam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można już znaleźć w zwykłych supermarketach.

      Usuń
    2. Pysznie wyglądają! Przepis zapisuję :)
      Z jakiej firmy masz stewie?

      Usuń
    3. Co myślisz o składzie tej stwii? Według mnie jest trochę dziwny.

      Usuń
  4. Już wiem co mogę upiec w weekend, pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam , pyszne zdrowe drożdżówki - jakie to musi być smaczne *-*

    OdpowiedzUsuń
  6. jako że wszystko co do tej pory robiłam z Twoich przepisów wychodziło pyszne, takie bułeczki na pewno też upiekę! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjna propozycja! Muszę się zabrać za takie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wyglądają, trochę jak pieczone jabłka :D

    OdpowiedzUsuń
  9. CUDOWNE!
    wiele bym dała za taką drożdżówkę! ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Drożdżówki z serem i jagodami... Najbardziej boskie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. witam, mam 7 g suchych drożdży. Starczy ?:p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, 25g świeżych zastępuje sie właśnie 7g suchych :)

      Usuń
  12. u mnie zawsze stewia, wiec bliski mi wypiek :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Sprawiają wrażenie dobrej dietetycznej alternatywy dla drożdżówek.
    Fajnie, tym bardziej, że też jestem na etapie 'bezsłodyczowym'!

    OdpowiedzUsuń