31.01.2012

Precle.

Bo kto nie lubi długich poranków...
Thegraciouspantry.
Mąka.
Drożdże.
Zapach.

Pełnoziarniste precle /13 sztuk*/
1 opakowanie drożdży instant lub 25g świeżych
3 łyżki miodu
1 1/2 szklanki letniej wody
4 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

 
1 jajko
nasiona/przeprawy do posypania

Wody i miód wymieszać w misce, aż miód się rozpuści. Dodać drożdże, krótko wymieszać i odstawić do spienienia.
W dużej misce, wymieszać mąkę i sól. Dodaj olej i spienione drożdże i wymieszać drewnianą łyżką, aż masa stanie się gęsta. 

Zagnieść ręcznie przez około 10 minut. Na początku ciasto będzie bardzo lepkie, ale po ugniataniu przez około 3-4 minut, stanie się gładkie. Jeżeli ciasto nadal będzie się kleić się do rąk, dodać 1 łyżkę mąki więcej. Wyrobić dobrze.
Teraz na pergaminie możesz kształtować swoje ciasto. Formować wałki ciasta o ok. 1,5cm średnicy i około 35-36cm długości.

Kiedy już wszystkie precle będą gotowe, należy przykryć arkusze ręcznikiem i zostawić do podwojenia objętości (30-50 minut).
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 220°C.
Teraz można posmarować precle jajkiem, posypać nasionami i piec przez 15-18 minut na złoty kolor.
Pozostawić do ostygnięcia i jeść :)


*Z tej ilości składników zrobiłam 8 dużych precli. Wartości dla 13:

47 komentarzy:

  1. O, proszę! A ja wczoraj też piekłam, tylko inne, bawarskie! ;) Twoje śliczne! Ciekawa jestem jak smakują! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są świetne, delikatne, miękkie w środku. Polecam :D

      Usuń
  2. Piękne...uwielbiam precle...

    OdpowiedzUsuń
  3. :D widzę, że nie tylko ja zachwycam się smakiem domowych wypieków! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dopisałam do listy kulinarnych 'must have':)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają rewelacyjnie ! Uwielbiam precle, ale jakoś nie mam samozaparcia do pieczenia. Kiedyś kupowałam w lidlu, ale już ich nie robią ;x

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam te, bo są naprawdę bezproblemowe i szybkie :)

      Usuń
  6. ale super:) bajgle, precle to sprawdzone biegowe przekaski:)

    OdpowiedzUsuń
  7. dzisiaj tez sie biore za pieczenie (; pieknie Ci wyszly !

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak tylko zobaczyłam precelka na Inspiracjach od razu miałam nadzieję, że zamieścisz przepisz. Kolejna pozycja na liście "do zrobienie we ferie" :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam takie precle! jak byłam mała to wcinałam takie u babci ^^ przypomniałaś mi o nich ;3

    OdpowiedzUsuń
  10. cholerka ... skorzystam z twoich blogów we ferie i to chyba co dzień ^^

    OdpowiedzUsuń
  11. zapisuje przepis i robię jak najszybciej:) muszę tylko kupić mąke pełnoziarnistą bo mi się skończyła

    OdpowiedzUsuń
  12. Super wyglądają! Fajny braciszek :D

    OdpowiedzUsuń
  13. W sumie to nigdy nie myślałam o tym żeby zrobić precle. Ale warto byłoby spróbować takich domowych i zobaczyć czym różnią się od tych krakowskich, do których się przyzwyczaiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. ale piękne, co za pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  15. Poskręcane buły.. Tak dawno nie jadłam precli!

    OdpowiedzUsuń
  16. zapreclowałaś mi w głowie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. stała czytelniczka31 stycznia, 2012

    Precle wyglądają idealnie i pewnie tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wyglada smakowicie :) mmmmm mniami :D<3

    OdpowiedzUsuń
  19. Idealne kształty. Podziwiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale piękne te precle. Od razu przypomniały mi się wakacje w Krakowie, jadłam je na każdy posiłek. Muszę zrobić w wolnej chwili. ;)

      Usuń
  20. pyszne, uwielbiam precle - a z piwkiem jak fajnie smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  21. o matko, koniecznie do zrobienia :))

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetne! Tak ładnie wyglądają, tylko zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Gdyby nie zaplanowane już drożdżówki to jutro z rana na pewno powstałyby precle :)Jedno jest pewne w najbliższym czasie takie zrobię. Myślę, że i mój brat będzie się chętnie zajadał :P

    OdpowiedzUsuń
  24. kocham precle :) do tej pory modyfikowałam kilka przepisów mamy, czas spróbować także Twojego :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ojejku, dlaczego ja nie potrafię piec? :<
    Wyglądają rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  26. jakie sliczne Ci wyszły, wprost idealne, może się odważę i je upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Świetna przekąska! Pamiętam, że jak byłam mała zawsze wolałam precelki od paluszków ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo ładne Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  29. czesc;] zauaważyłam na którymś z twoim blogów że schudłaś 8kg w 51 dni. czy źle przeczytałam?:D
    mam małą prośbę, abyć napisala do mnie, na 19508642:D
    będę bardzo wdzieczna, gdyż mam do ciebie kilka pytan:D
    z góry dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Z takimi precelkami ranki mogłyby trwać wieczność

    OdpowiedzUsuń
  31. Przerobiłam przepis na zgodny z Kuchnią 5 Przemian i zrobiłam!
    Rewelacyjne są!!!
    Wyrosły mi tak, że potraciły dziurki i wyszły w sumie bardziej bułeczki niż precle:)
    Dzięki za inspirujący przepis!

    OdpowiedzUsuń
  32. Czy opakowanie drożdży instant to 7g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy10 maja, 2012

      Sylvvio, nie mam w domu "normalnej" 250 ml szklanki. Orientujesz się, mniej więcej, ile tej mąki jest w gramaturze, niecałe 600g? Byłabym wdzięczna za odpowiedź.

      Usuń
    2. W jednej szklance jest ok. 130g

      Usuń
  33. Ten przepis jest po prostu genialny!!! Ekspresowy w wykonaniu, a do tego zawsze wychodzi pysznie! :) Ja robiłam już drugi raz (za pierwszym podejściem robiłam w kształcie bajgli, tym razem postawiłam na rogaliki). Nawet moja mama się zachwyca, a ją kulinarnie ciężko zadowolić. :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Chęci i zapału do pieczenia Ci nie brakuje, widać że masz komu piec, Rafał smacznego!!!

    OdpowiedzUsuń
  35. zamiast pszennej pełnoziarnistej mogę użyć mąki pełnoziarnistej 3 zboża? bo tylko taką mam w domu :)

    OdpowiedzUsuń