Serniczki z patelni.


Zamęczę was tymi plackami...
Te zrobiłam, a w momencie spróbowania wszystkie dotychczas stawiane na pierwszym miejscu pospadały z podium (może to tylko chwilowy upadek, ale jednak ;). Pyszne, tylko z naturalnych składników, doskonałe w środku, na zewnątrz i błyskawiczne w przygotowaniu.


SERNIKI /6-7 sztuk/
250g twarogu
1 łyżka cukru*
1 jajko
3 łyżki mąki**

Jajko miksować z cukrem aż do spienienia, dodać ser i rozgnieść widelcem. Dodać mąkę i wymieszać. (Można też dodać do ciasta rodzynki, orzechy...). Następnie łyżką oddzielić ciasto, w rękach formować kulki, lekko obsypać mąką i spłaszczyć. Smażyć najpierw na dużym ogniu, do zrumieniania, a potem na trochę na słabszym, aż będą gotowe.
Wyłożyć na talerz i jeść na gorąco.


źródło przepisu: linadelika


* Użyłam cukru trzcinowego.
** Użyłam 1 łyżki otrębów orkiszowych i 2 łyżek mąki orkiszowej jasnej. Może być dowolna mąka. 


50 komentarze:

  1. Ajaj, czyżby wylądowały dzień u mnie na kolację? :D Wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. podbieram przepis! :)
    wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmmmmmmmmmmmmm no smakowicie wyglądają :3 napewno wypróbuję, bo jak szybko, zdrowo i pysznie to lepiej być nie może :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio robiłam twarogowe pancakes, były pyszne. Jestem wielką fanką serników, więc i te mi zasmakują. Wykorzystam ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy takich nie jadłam ani nie robiłam:) Super wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja do ciasta dodałabym jeszcze cynamon i ideał!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. moja dzisiejsza kolacja :D powiedz mi tylko ile je robiłaś, tzn ile mniej wiecej się smażyły? i na teflonie?

    OdpowiedzUsuń
  8. Siaśka: Tak, na teflonie, a co do czasu to naprawdę nie mam pojęcia. Po prostu nie było śladów surowego ciasta i ładnie się zrumieniły.

    OdpowiedzUsuń
  9. ja to znam jako kotlety twarogowe lub krokiety, ale nazwa serniczkowa bardziej mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakiego twarogu używałaś, bardziej suchego czy wilgotnego? ten przepis ląduje do przepisów koniecznych do zrobienia. i to jak najszybciej! uwielbiam sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Suchego, białego sera w kostce.

    OdpowiedzUsuń
  12. oj chyba musze wypróbować wygladają przepysznie, wspaniałe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. To musi być smak;)jak,tylko znajdę wolną chwilę o poranku,na pewno zrobię.Fajne,takie pulchniutkie;)

    OdpowiedzUsuń
  14. O matko ! mam na nie wielką ochotę. Jutro będą bankowo bo dziś już nie mam czasu :) pycha.

    OdpowiedzUsuń
  15. mmm...pyyyszzzoootaa!<3

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawie wyglądają i interesujący przepis :) Lubię takie eksperymenty :)

    OdpowiedzUsuń
  17. chyba wiem co już muszę zrobić... mmm

    OdpowiedzUsuń
  18. Fascynujące! Ja też chcę :-))))

    OdpowiedzUsuń
  19. jak dodam mąkę,to mam wymieszać mikserem???

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie, tylko wymieszać łyżką. Ciasto będzie zbyt gęste by je miksować.

    OdpowiedzUsuń
  21. co znaczy 'oddzielić ciasto' bo jakoś nie bardzo rozumiem?:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Po prostu podzielić łyżką na kawałki, z których uformować placki.

    OdpowiedzUsuń
  23. Placuszki wyszły pyszne ;)
    Jednak miałam problem z formowaniem kuleczek, iż ciasto bardzo kleiło mi się do rąk...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "IŻ ciasto kleiło się do rąk" ?

      Usuń
  24. Wystarczy podsypać odrobiną mąki i już się nie klei :)

    OdpowiedzUsuń
  25. właśnie znikają z talerza :) dodałam ten przepis do ulubionych od razu, gdy go wrzuciłaś - dziś wreszcie ujrzał światło dzienne, i wiesz co ? sa GE-NIAL-NE, z resztą, co ja Ci będę mówić :)

    OdpowiedzUsuń
  26. oj tak, są przepyszne! a tak co do ulubionych to jeszcze stęskniłam się za tymi z Twojego przepisu z kawałkami czeko w środku i plasterkami banana na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo fajne placuszki. Apetyczne ;]

    OdpowiedzUsuń
  28. Idealne proporcje poszczególnych składników, zdecydowanie twarogowe, bardzo smaczne. Dodałam namoczone rodzynki do środka dzięki czemu wyszły lekko wilgotne. Naprawdę smaczny łakoć, i co ważne nie tak bardzo kaloryczny.

    OdpowiedzUsuń
  29. pyyyszne, moj obiad na dziś! czaiłam sie na nie długo :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Długo się do nich przymierzałam, ale a to nie ma twarogu, a to skończyły się jajka itp., w końcu je zrobiłam. Z tym, że dodałam 250g twarogu, 4 łyżki mąki i jedno całe jajko oraz niecałe żółtko z drugiego, miałam małe kłopoty z formowaniem serniczków, były bardzo delikatne, dlatego przed smażeniem obtaczałam je w odrobinie mąki no i nie udało mi się usmażyć ich bez oleju, bo przypalały się. Mimo tych drobiazgów wyszły świetne, po prostu niebo w gębie, w smaku przypominają nieco pierogi/kluski (nie pamiętam nazwy ;D) leniwe, na pewno je powtórzę.

    OdpowiedzUsuń
  31. Próbowałam je dzisiaj robić i nie wyszły-nie mam pojęcia dlaczego. Najpierw nie chciały się odwrócić na drugą stronę na patelni, a gdy już to z trudem zrobiłam, rozwalając większość, z drugiej strony za bardzo się przypaliły, podczas gdy w środku wciąż były surowe. Wiesz może dlaczego tak się stało? Dodam, że użyłam dwóch łyżek mąki pełnoziarnistej Lubelli i łyżki otrębów pszennych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Radzę użyć mąki jasnej, nie pełnoziarnistej, a łyżki muszą być czubate. Jeśli dalej nie będą chciały odchodzić od patelni to radzę użyć oleju (nie każda patelnia da radę) i zmniejszyć ogień (jak przy każdych plackach zbyt wysoka temperatura skutkuje surowym ciastem w środku i spalonym wierzchem).

      Usuń
  32. kradnę przepis! i polecam i takie serowe tosty: http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/post/7062535624

    OdpowiedzUsuń
  33. Mogę potwierdzić pyszność tych placuszków, robiłam nie raz, naprawdę świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Fajne te serniczki, aż mam ochotę je dziś zaserwować na kolację mężowi:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Anonimowy02 maja, 2012

    A co to za soczek ?

    OdpowiedzUsuń
  36. właśnie zrobiłam, pycha!dodałam jeszcze cukier wanilinowy. tylko w moim wykonaniu niestety po zjedzeniu dużo sprzątania :P

    OdpowiedzUsuń
  37. wyglądają genialnie!!
    dodaję do przepisów DO ZROBIENIA ;]

    OdpowiedzUsuń
  38. Dziś była pierwsza edycja serniczków! Ale zdecydowanie nie ostatnia- pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Super pomysł. Uwielbiam racuchy i placuszki z serem białym. Te wyglądają przepysznie. Napewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  40. Przed chwilą je zrobiłam. Byly bardzo smaczne, ale nieco cięzkie w smażeniu. Mam dobrą patelnię i myślałam ze wyjdą bez tluszczu. Pomyliłam się- musiałam go dodać w trakcie smażenia. Placki wyszły przypalone, a w środku nie do końca ścięte- lekko surowe. Moźe to dlatego, ze nadzialam je czekolada i bananem? Mimo wszystko bardzo smakowaly- ale do Twoich sie nie umywaly ;)

    OdpowiedzUsuń
  41. Czy zamiast smażyć, można by np uformować z nich knedle i ugotować? ;)Proszę o szybką odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  42. Fantastyczne, jesteśmy po obiedzie ;) moi wybredni chłopcy jedli ze smakiem. Talerz puściutki :)

    OdpowiedzUsuń

 

O mnie

Moje zdjęcie
Gaszowice, Śląskie, Poland
Slyvvia z dredami i rudymi lokami. Nałogowo biegam, piekę warzywa i zajadam białą czekoladę. Z zamiłowania informatyk, z przysposobienia sportowiec, z pasji fotograf. Piszę, trenuję, podróżuję.skrzynka: sylwiafojcik@onet.pl