28.04.2013

Kokosowy kurczak curry.


Kokosowy kurczak curry /1 porcja/
1 pierś z kurczaka
1/2 cebuli
1/2 łyżeczki curry w proszku
1/4 czerwonej papryki
1 łyżka wiórków kokosowych
40ml mleka
sól i pieprz
posiekana pietruszka
olej

Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać curry i wymieszać. Dorzucić pokrojone mięso, a potem paprykę. Smażyć razem, aż kurczak się zetnie. Dodać wiórki, mleko, sól i pieprz. Trzymać na małym ogniu, aż kurczak zmięknie. Wymieszać z pietruszką.
Podać z ryżem lub kaszą (u mnie jęczmienna).

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam kurczak curry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie kurczaka z curry, jak i wiórkami, więc to danie stworzone dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, świetne na obiad! W dodatku szybkie i jednoporcyjne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podane i jak zwykle na pewno znakomite danie. :) Też często przy sporządzaniu curry wykorzystuję sposób połączenia mleka i wiórek kokosowych, jeśli akurat nie posiadam gotowego mleka kokosowego.

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobię taki obiad na pewno i to może nawet jutro! :P

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszna propozycja na obiad, kurczaka w takim wydaniu jeszcze nie jadłam i chętnie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak pięknie podanego dania nie powstydziła by się na pewno żadna restauracja a że smaczne to widać na zdjęciu, nie trzeba nawet próbować...

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak pięknie podanego dania nie powstydziła by się na pewno żadna restauracja a że smaczne to widać na zdjęciu, nie trzeba nawet próbować...

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam sobie dziś na obiad. pyszne i szybkie, takie dania lubię :)

    OdpowiedzUsuń