24.04.2011

Babcine. Ciasto z kremem i kokosem.

Tak się najadłam wczorajszymi słodkościami, że dzisiaj już ledwo zmieściłam ten spory kawałek ciasta i sernik. Jednak mimo to pokazuję tutaj prześliczne i przepyszne ciasto kokosowe mojej babci oraz sernik, chociaż ilość użytego w nich tłuszczu i cukru przyprawia mnie o zawrót głowy... Smak rozwiewa jednak jakiekolwiek wątpliwości co do ich jedzenia, każdy się nad nim rozpłynie.


CIASTO Z KREMEM I KOKOSEM /BLACHA 36X25, 24 kawałki/
biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki wody
4 czubate łyżki mąki pszennej
spora szczypta proszku do pieczenia

Jajka z cukrem i wodą lekko podgrzać i ubijać na puch. Do gotowej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Piec w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w 180°C i pozostawić do wystygnięcia.

kokos:
4 białka
7 łyżek cukru
180g wiórków kokosowych

Ubić białka na sztywno powoli dodając cukier. Delikatnie wymieszać z kokosem. Piec około 20 minut w 180°C. Pozostawić do wystygnięcia.

krem:
1 kostka margaryny
1 kostka masła
2 jajka
4 łyżki cukru (w tym trochę waniliowego)
25g wódki

Jajka sparzyć i ubić z cukrem. Miękki tłuszcz utrzeć. Dalej ucierać dodając powoli jajka z cukrem, a potem alkohol.

polewa:
2 kostki gorzkiej czekolady
łyżeczka margaryny

Podgrzać czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dokładnie wymieszać.

Układać warstwy: biszkopt, cienka warstwa dżemu truskawkowego, krem, kokos, polewa. Włożyć do lodówki. Ciasto jest gotowe po około 1-2 godzinach.
Smacznego.

źródło przepisu: Babcia Zosia

3 komentarze:

  1. Są takie okazje gdy liczenie kalorii nie ma najmniejszego sensu... ;) oj, na kawałek na pewno bym sie skusiła!

    OdpowiedzUsuń
  2. ojejku ale pyszne ciacho napewno takie zrobie z kremem i kokosem bo wygląda nieziemsko pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń