17.06.2012

Pieczone klopsiki.


W ciągu ostatnich miesięcy poprzestawałam na ambitniejszych śniadaniach, resztę dnia żywiąc się byle czym, przygotowując kolejne miski makaronu, a w międzyczasie piekąc ciasta. Liczba przepisów do wypróbowania jednak nieprzerywanie rośnie. Żeby więc nie stać w miejscu, czas ugotować coś więcej niż makaron, a do miski wrzucić nie tylko truskawki. Niedzielnym upalnym popołudniem, upiekłam ziemniaki, pokroiłam niesamowicie słodką marchew i ugotowałam zielone kuleczki. A do tego kurczak, inny niż zwykle.

 
Pieczone drobiowe klopsiki /4 porcje, 12 sztuk/
(przepis zaczerpnięty ze strony smittenkitchen)

2 kromki chleba, podarte na małe kawałki (1 szklanka)
1/3 szklanki mleka
80g boczku w plastrach, drobno posiekanego
1 mała cebula, drobno posiekana
1 mały ząbek czosnku, posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duże jajko
450g piersi z kurczaka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Rozgrzać piekarnik do 210°C. Chleb namoczyć w mleku w małej misce aż zmięknie, około czterech minut.

Na łyżce oliwy smażyć boczek, cebulę i czosnek, dodać sól i pieprz, trzymać na średnim ogniu około 6 minut.

Odcisnąć chleb, aby usunąć nadmiar mleka. Lekko roztrzepać jajko w dużej misce, a następnie połączyć z kurczakiem, 1 łyżką koncentratu, boczkiem, chlebem i pietruszką. Uformować 12 klopsików i ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.

Wymieszać razem pozostały koncentrat i oliwę, a następnie posmarować tą mieszanką klopsiki. Piec w górnej części piekarnika klopsiki będą gotowe przez 15-20 minut.


Dodatkowo:
młode pieczone ziemniaki, marchewka z groszkiem i suszonym majerankiem

30 komentarzy:

  1. nie jem mięsa, a to wygląda tak że ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  2. no mnie by nie trzeba bylo prosic dwa razy do stlu

    OdpowiedzUsuń
  3. kojarzy mi sie z niedzielnym pysznym obiadem! :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi sie dodatek boczku, klopsiki musialy smakowac wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  5. kalorycznosc w 215g to w samych klopsach czy z ziemniakami i marchewka?

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna alternatywa dla tradycyjnych, smażonych klopsów;)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne danie! uwielbiam takie, napewno skorzystam, bo u mnie też ostatnio nadmiar truskawek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawek? ;)

      Świetne klopsiki :)

      Usuń
    2. Droga Emmo, jak zwykle się czepiasz;) Wytłumaczę Ci co miała na myśli sniadankomania. Nadmiar- za dużo ich w posiłkach, niezbyt odpowiedniego słowa użyła, ale można się domyślić o co chodzi, wystarczy odrobinkę wytężyć szare komórki.

      Usuń
    3. o szukałam tych klopsów i przeczytałam komentarze i faktycznie źle napisałam, ale odniosłam się do notki i chciałam napisać wszystko w jednym i tak wyszło... :)

      Usuń
  8. gdybym zastąpić czymś boczek, albo go się pozbyć to byłoby idealnie:D

    OdpowiedzUsuń
  9. i klopsiki fajne i marchewka najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  10. takie klopsiki to i ja robię dosyć często ostatnio ; ) smaczności, zwłaszcza, że dodatki do nich są teraz jak najbardziej świeże l)

    OdpowiedzUsuń
  11. Danie na sam widok wspaniałe, a smak już sobie wyobrażam... pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. lubie klopsy, zawsze mialam sentyment do nich ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam klopsiki z mięsa drobiowego, taka wersja "na bogato" brzmi świetnie, zapisuję ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. Och! Pysznie się zapowiadają!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają bardzo, bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajne zdjęcia, ślicznie wyglądają te klopsiki, a dodatek moczonego chleba fantastyczny bo można przy okazji wykorzystać suchy, zamiast wyrzucać ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piszę się na taki obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  18. mięsko z kurczaka dajesz surowe czy lekko podgotowane i zmielone?

    OdpowiedzUsuń
  19. przepysznie wyglądają te klopsiki : )

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy możesz mi powiedzieć skąd bierzesz tą aplikację o kaloryczności dań? Bo kiedyś miałam,ale usunęłam :c

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale apetycznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo dobre! :) Zrobiłem z indyka i super wyszły :)

    OdpowiedzUsuń