Lekkie burgery. Nic dodać nic ująć, bo co do smaku nikt nie powinien mieć wątpliwości. Wystarczy wykorzystać ulubiony ryż, ulubione przyprawy i wrzucić na ulubioną patelnię. Tak oto otrzymamy szybki, smaczny i zdrowy obiad, a jeśli coś zostanie można zabrać do szkoły lub pracy na lunch :). Przepis od dulcisinfurno.
Burgery drobiowo-ryżowe /6 sztuk/
350g mięsa z kurczaka
75g brązowego ryżu (lub białego)
sól i pieprz
papryka w proszku
nać pietruszki
oregano do smaku
Ryż ugotować w osolonej wodzie. W misce połączyć wszystkie składniki. Formować kulki i lekko spłaszczyć. Piec na gorącej patelni non-stick 5-10 minut z każdej strony na złoty kolor. Podawać.
U mnie z sosem czosnkowym (jogurt naturalny + wyciśnięty czosnek).
ciekawy pomysł na zdrowy lunch:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają. Lekkie i zapewne pyszne. Ładne i apetyczne zdjęcia,mniam:)
OdpowiedzUsuńŚliczne i bardzo apetyczne. Rzeczywiście zdrowsza alternatywa:)
OdpowiedzUsuńfajne bo lacza mieso z ryzem i do tego troche zielonego...raczej na po biegu:) mniam:)))
OdpowiedzUsuńBardzo fajne burgery! ; )
OdpowiedzUsuńUżywasz surowego mięsa, czy po obróbce termicznej?
Surowego, zmielonego :)
UsuńŚwietny sposób na burgery, idealne, lekkie i pożywne :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo. :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Czy Twoja rodzina je obiady z Tobą, takie same?
Rzadko ;) Zawsze gdy robię pizzę, lasagne czy coś w ten deseń, ale kluski na parze. Brat często korzysta na moich plackach, gofrach i słodkich omletach.
UsuńMiało być "albo kluski".
UsuńBardzo fajne, zwłaszcza jak dzieciak zażyczy sobie burgera..
OdpowiedzUsuńSuper! I jak zdrowo :). A do tego mój ukochany sos czosnkowy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Mmm, pyszności, takie placuszki. Bardzo lubię kurczaczka i ryż, a w połączeniu niebo w gębie się rodzi :)
OdpowiedzUsuńoooo fajne!
OdpowiedzUsuńcoś innego znów:)
Zamiast pietruszki koperek i będzie cacy :D:D
OdpowiedzUsuńPychaa!
ulubiony ryż,ulubione dodatki i mam obiad;)
OdpowiedzUsuńpodobają mi się!
Ajajaj, wyglądają cudownie, chcę takie!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się! Wsadziłabym takie w bułę z sezamem. :D
OdpowiedzUsuńświetne ! już wiem co zaserwuję rodzicom na obiad w najbliższej przyszłości ; )
OdpowiedzUsuńWreszcie ktoś oprócz mnie robi "mielone" z kurczaka :D
OdpowiedzUsuńdrób to jedyny rodzaj mięsa, który najbardziej lubię, a połączenie z ryżem kojarzy mi się z gołąbkami. na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, ja robię kotlety ryżowe z szynką i serem żółtym i zieleniną.
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam .Wyglądają na takie lekkie i apetyczne .
OdpowiedzUsuńSupcio to ja tak podobnie sobie robilam wlasnie 'mielone' z indyka:) smazysz bez tluszczu i pychotka:)
OdpowiedzUsuńx
Często takie robię. Są bardzo smaczne i lekkie:) Pyszny obiad:) Smakowicie Ci to wyszło:)
OdpowiedzUsuńAleż śliczne to pierwsze zdjęcie!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, dzisiaj go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że rodzina nie je z Tobą tych pyszności gdybym ja miała taką siostrę to na pewno bym korzystała :)
Amanda.
Zrobione ! Dla mnie idealne, smakowały nawet rodzicom :)
OdpowiedzUsuń