4.06.2011

Jabłkowa granola.


Chrupiące, lekko słodkie, idealne do owoców, jogurtu, mleka, idealne na śniadanie, idealne na podwieczorek, dla siebie i dla kogoś kogo lubimy*, dla kogoś, kto lubi granole . Lubicie? Ja bardzo, a szczególnie te zrobione samodzielnie. Z dużą ilością orzechów i pełne ulubionych aromatów wypełniających podczas pieczenia cały dom.
Gdy nie mam rano czasu - no ok, nie oszukujmy się - gdy nie mam rano czasu, znajduję go... Tak naprawdę to gdy chce mi się spać, poprzedniego dnia przesadziłam z ćwiczeniami i/lub ogólnie nic mi się nie chce, sięgam po stojącą na półce granolę i śniadanie już jest gotowe.

*Dla A., która dawno temu zaciekawiła mnie zdrowym odżywianiem, która piecze świetne ciastka, która tylko czasem przypala popcorn, którą znam już 11 lat...


JABŁKOWA GRANOLA /słój 1,1L/
1,5 szklanki płatków owsianych
2 łyżki otrębów orkiszowych (lub innych)
1/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
1/4 szklanki orzechów laskowych, posiekanych
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki sezamu
odrobinka soli
cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon
2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy
2 łyżki oleju lub oliwy
1 duże jabłko, starte (nie obierałam)

1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki suszonej żurawiny

Piekarnik nagrzać do 170°C.
Wszystkie suche składniki wymieszać. Olej połączyć z miodem i startym jabłkiem. Dokładnie wymieszać wszystko razem i przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę.
Piec około 1 godziny do zrumienienia i wyschnięcia składników. W czasie pieczenia kilkakrotnie przemieszać.
Wyłączyć piec, dodać rodzynki i żurawinę, wymieszać i zostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym piekarniku.

źródło przepisu: smakiiaromaty

12 komentarzy:

  1. oj przydałaby się taka granola na jutrzejsze śniadanko:) ale nie mam wszystkich składników:/

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie, że właśnie wstawiłaś, bo szukałam przepisu na jakąś przepyszną domową granolę i...
    spadłaś mi z nieba. ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. patrząc po składnikach musi być na prawdę pyszna. świetne śniadanka jadasz;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, granole to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, już mi się skończyła ta poprzednia, którą wyszperałam na Twoim starym blogu... Pora na nową? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam granolę, pysznie wygląda i nie ma to jak granola na zdrowe śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  7. to ostatnie zdjęcie, z tymi truskawkami..
    o raju!
    niebiańskie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny dodatek do jogurtu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna! Domowa granole lubie najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam, starte jabłko nadaje bardzo fajnego smaku i sprawia, że płatki się bardziej "zlepiają" podczas pieczenia, a to lubię. Tylko trochę słodka wyszła... Nie dość, że słodkie jabłko, to jeszcze ten miód i suszone owoce. Będę jadła pół na pół z jakimiś naturalnymi płatkami. a na przyszłość mniej miodu :) Ogólnie bardziej mi chyba smakuje od tamtej, którą robiłam poprzednio. Dzięki ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Może jabłko było zbyt słodkie. Moja jest akurat :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wczoraj ją robiłam. Jest przepyszna! :)
    Jabłko rzeczywiście zmienia trochę smak. :)

    OdpowiedzUsuń