27.01.2012

Marchewka w słodkim duecie. Babka na powitanie ferii.

Postraszyłam ostatnio brukselką, która jak się okazało ma bardzo wielu zagorzałych przeciwników. Ja za to kocham ją od zawsze, więc towarzystwa nie rozumiem ;) Dzisiaj jednak nie o brukselce, bo na scenę wchodzi znaczne bardziej lubiana, pomarańczowa marchew. Wchodzi i to w dodatku w słodkiej otoczce ciasta z chrupiącym orzeszkiem, ananasem i zapachem cynamonu. Jako, ostatnio nałogowy, domowy cukiernik lubię znajdywać sobie przeróżne powody do pieczenia. Zaraz obok tych na stałe zamieszczonych w kalendarzu może być to szczęśliwy dzień, rowerowa wyprawa albo... początek dwutygodniowego urlopu. Marchewkowe, podobnie jak bananowe to ciasta o milionie twarzy, więc z pewnością nie poprzestanę na tym jednym. W nieznanych okolicznościach znikło w ciągu dwudziestu godzin, więc coś być w tym musi. Polecam jako zdrową namiastkę słodyczy dla dietujących, a także tych, ceniących naturalne smaki. Nie za słodkie, z dużą ilością zdrowych dodatków sprawdzi się wspaniale do popołudniowej kawy lub na pierwsze czy drugie śniadanie. I niech nie przerazi was lista składników, bo całość wystarczy wymieszać, a większe leniuchy mogą nawet marchewkę zetrzeć za pomocą robota kuchennego :)
Przepis wzięłam od healthyfoodforliving, a jest autorstwa visionsofsugarplum. W oryginale nazwane "ciastem marchewkowym bez poczucia winy". Potwierdzam, bo nawet po zjedzeniu dwóch kawałków jeszcze ciepłego ciasta (studzenie to dla mnie najtrudniejszy etap pieczenia), mogłam jeść jeszcze. Obawiam się, że właśnie to są te "niewyjaśnione okoliczności" wieczornego zniknięcia większości blaszki. Smacznego!


Babka marchewkowa
1 3/4 szklanki mąki pszennej (część lub całość można zastąpić pełnoziarnistą)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 szklanki oleju
2/3 szklanki maślanki
1/2 szklanki brązowego cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 1/2 szklanki startej marchwi
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów pekan (lub włoskich), podprażonych
1/2 szklanki rodzynek, namoczonych w gorącej wodzie
220g ananasa w puszce, grubo posiekanego (zostawić sok)
1/2 szklanki płatków owsianych


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Babkową formę lekko wysmarować olejem.
Do średniej wielkości miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir. W dużej misce, za pomocą miksera na średnich obrotach, ubić razem olej, maślankę i brązowy cukier, aż będą dobrze połączone - około 1 minuty. Dodać jajka i wanilię, ubić, około 1 minuty. Dodać marchew, kokos, orzechy, rodzynki, ananas, sok ananasowy i płatki owsiane. Zmniejszyć prędkość miksera do i stopniowo wsypywać mieszaninę mąki, do połączenia składników.
Wlać ciasto do przygotowanej formy. Piec 35-40 minut. Schłodzić ok. 10 minut na kratce, po czym wyciągnąć z formy i całkowicie ostudzić. 


39 komentarzy:

  1. Powiem tak: bakalie w serniku - nie. Bakalie w chałce - nie. Bakalie w 99% ciast - nie. Uparcie, odkąd żyję i jestem w stanie je wydłubywać, robię to. Ale to ciasto jest chyba w gronie ciast tego "jednego procenta", gdzie nie miałabym ochoty nic wydłubywać. :) Wygląda smakowicie właśnie takie, jakie jest.

    OdpowiedzUsuń
  2. też takie uwielbiam! ajj zazdroszczę, że masz już ferie! ja mam na samym końcu ;--O

    OdpowiedzUsuń
  3. ja cały czas mam w planach marchewkowe i mi to nie wychodzi hihihi :D skorzystam chyba w końcu z twojego przepisu, ale ananasa pominę, albo czymś zastąpię :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurka marchewka. Biorę! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurka marchewka. Biorę! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. witaj w klubie osób niecierpliwych ;D etap studzenia jest najgorszy ; )
    a ciasto wygląda zachęcająco ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie dzisiaj też marchewka, ale w postaci muffinek :3

    OdpowiedzUsuń
  8. W życiu jeszcze nie jadłam ciasta marchewkowego ! Z niecierpliwością czekam na swe ferie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto marchewkowe - tak, ale z polewą z serka:) Najbardziej takie lubie. Jak zrobiłas tą polewę? i czy zamiast cukru mozna uzyc miodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie ciasto nie doczekało się polewy. Serek jednak czekał w lodówce, więc zjadłam dwa kawałki nim posmarowane - bez cukru :)

      Usuń
  11. Zazdroszczę nie tylko babki, ale i ferii :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. fantastyczne śniadaniowe ciacho - oczywiście pozbędę się znienawidzonego ananasa! ; )
    ja ferie żegnam, brukselki nie lubię, marchewkę owszem, fajna jesteś na tych zdjęciach z Porannych ; )

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetna babka :) Właśnie piekłam babkę dla rodziny, ale taką bardziej pod moje smaki chyba też zrobię według Twojego przepisu. Strasznego smaka mi nią narobiłaś :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetna babka. Udanych ferii :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto marchewkowe lub murzynek polane lekko słodkawym jogurtem - greenwayowski smak♥
    Jak najbardziej na tak! :D

    A brukselka cóż...me gusta!

    OdpowiedzUsuń
  16. Szkoda, że u mnie w domu tylko ja jadam ciasta... Więc wolę nie ryzykować zjedzeniem całej blachy w ciągu dnia ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób to Cię odwiedzę i pomogę pozbyć się zawartości blachy xD

      Usuń
  17. Bardzo zachęcająco ta babka wygląda. A wracając do brukselki to ja bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  18. ojć, uwielbiam marchewkowe !
    Ja piekłam z caaaałkiem innego przepisu,ale to tutaj wygląda absolutnie obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. mój miśku lubi takie marchewkowe czary:)))

    OdpowiedzUsuń
  20. Super! Zjadłabym takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  21. To wy juz macie ferie...? u nas jeszcze miesiac trzeba czekac ;((
    Bardzo lubie wszelkie ciasta marchewkowe.

    OdpowiedzUsuń
  22. Kuszące ;) Nie ma co się dziwić, że zniknęło tak szybko :D

    OdpowiedzUsuń
  23. ależ cudna!
    uwielbiam marchewki.
    piekna ta babka ;]

    a ja do ferii.. jeszcze ho,ho. dopiero
    od 13 lutego ;/

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspott.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Marchewkowe ciasta są takie pyszne! Wspaniale Twoje wygląda.
    Miłych ferii życzę!
    Mój synek też dziś zaczął ferie . :)

    OdpowiedzUsuń
  25. o tak, ciasto bardzo trudno całkowicie wystudzić. Ale skoro obłędnie pachnie i wygląda, to można się spokojnie rozgrzeszyć :)
    ja, niestety, wkrótce kończę ferie. Mogłyby potrwać jeszcze przynajmniej tydzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Piękna ta Twoja babka! I jeszcze te bakalie w środku, mniam...:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Apetycznie wygląda. Jeszcze takie nie jadłam. Smakowite składniki :).

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciasta marchewkowe są genialne, Twoje wygląda bardzo,bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Czy cukier można zastąpić słodzikiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można, ale nie miałam nigdy z nimi styczności, więc nie wiem w jakich proporcjach.

      Usuń
  30. Ciasto marchewkowe uwielbiam. Życia mi nie starczy, żeby wypróbować wszystkie marchewkowe przepisy. Slyvvio Twój wędruje na miejsce pierwsze "must bake" :)

    OdpowiedzUsuń
  31. nasze ferie minęły niepostrzeżenie
    za to marchewkowe szaleństwo trwa
    dokładnie jak u Ciebie :)
    smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Ciasto marchewkowe - jedno z moich ulubionych, j jedno z nielicznych jakie piekę samodzielnie. Do tej pory korzystałam z nieco innego przepisu. Ale dodanie kilu składników z Twojej wersji (jak ananas i płatki) jest świetnym pomysłem.
    Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń