28.08.2012

Rurki z grzybami.


Z otrzymaną od Emmy książką na kolanach, rozpoczęłam analizę składników obecnych w mojej kuchni. Setki przepisów do wypróbowania nie sprzyjają wyborowi konkretnego, jednego dania. Z tego samego druku spróbowałam już doskonałego makaronu z pesto i anchois, który niedługo się tu pojawi i lasagne z rybą podczas wspólnego gotowania. Po około dziesiątym przewertowaniu wszystkich stron, zdecydowałam się na pieczarki, śmietanę i suszone pomidory. Połączenie mnie nie zawiodło, a po kuchni zaczął unosić się aromat duszonych pomidorów i gałki muszkatołowej. Polecam na wegetariański obiad dla całej rodziny.


Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym /4 porcje/
("Makaron" wyd. Olesiejuk)
35g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
6 pokrojonych szalotek
450g pokrojonych pieczarek
sól i pieprz
1 łyżeczka mąki
150ml gęstej śmietany (12%)
4 łyżki czerwonego wina
115g suszonych na słońcu pomidorów
szczypta startej gałki muszkatołowej
350g makaronu
2 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki

Na patelni stopić masło z oliwą, dodać szalotki i smażyć 4-5 minut na małym ogniu. Dodać grzyby, smażyć jeszcze 2 minuty, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać mąkę i gotować 1 minutę, ciągle mieszając.
Zdjąć patelnię z ognia, dodać śmietanę i wino i postawić ponownie na ogniu. Dodać suszone pomidory oraz gałkę muszkatołową. Gotować 8 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Wymieszać z ugotowanym makaronem i posiekaną pietruszką. Podawać od razu.

27 komentarzy:

  1. Wiesz, że mamy tę samą książkę? Osobiście aż nie wiem, które przepisy wypróbowywać najpierw i muszę losować. ;)
    Ta propozycja wygląda zachwycająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis z tej książki, może też powinnam się w nią wyposażyć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. makaron, grzyby i sos śmietanowy - dla mnie połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam makarony w połączeniu z grzybami. U Ciebie jeszcze te suszone pomidorki :)
    Brzmi naprawdę super...

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, makaron zawsze mile widziany:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham makarony,a z grzybkami plus suszone pomidory to już w ogóle :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam :D tylko tyle przychodzi mi na myśl :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie propozycje na szybkie obiady :).
    W dodatku połączenie też zachęcające.

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba zakupię tę książkę! Świetne danie, bardzo mi podpasowało ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Dogadzasz rodzince różnymi daniami, na pewno im smakowało...

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetyczne danie, takie w moich klimatach;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie ma to jak dobry makaron :D wypróbowałam większość Twoich makaronowych przepisów i jeszcze żaden mnie nie zawiódł, więc i ten na pewno mi posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ty to chyba uwielbiasz makarony , a twoje przepisy na nie są super ,tak jak ten , pycha !

    OdpowiedzUsuń
  14. ciekawe połączenie grzybów i pomidorów, nigdy jeszcze nie próbowałam

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe, aromatyczne połączenie, bardzo mi pasuje. A makaron, wszelaki, uwielbiam :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak dajesz suszone pomidory to jestem za. Jestem bartoldzik - nałogowy pomidoroholik..

    OdpowiedzUsuń
  17. pieczarki, suszone pomidory... pychotka! zjadłabym solidną porcję takiego makaronu :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Jako że lubię do Ciebie zaglądać, Twój blog znalazł się na liście moich wytypowanych 15blogów do nagrody Versatile Blogger Award. Więcej informacji: wloswzupie.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  19. Próbowałam takiego połączenia i wiem, że jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo fajny pomysł na makaron, pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam makarony!!!! Przepis prosty i napewno doczeka sie realizacjo w mojej kuchnia :)

    Pozdrawiam!!!!

    OdpowiedzUsuń