26.08.2012

Ciasto z figami i maliny prosto z krzaczka.

Jeśli Chorwacja, to świeże figi dopiero co zerwane z rosnącego w ogrodzie drzewa. Jeśli sierpień, to świeże maliny, których zbieram codziennie pełną miskę. Za oknami deszcz. Fakt, prosiłam o tą ulewę, bo uwielbiam biegowe treningi gdy pada lub przynajmniej gdy mogę skakać przez powstałe kałuże. Na talerzu za to lato w najczystszej postaci. Najsłoneczniejsze z ciast.
Figi pod pływem ciepła uwolniły swoją niezwykłą słodycz i razem z chrupkim wierzchem ciasta, stworzyły miodową kruszonkę. Maliny przełamały słodki smak i tak oto sięga się po kolejny kawałek.


Odwrócone ciasto z figami i malinami /24 kawałki/
(od tastefoodblog)

250g masła
1 szkl. brązowego cukru
8-10 dużych świeżych fig
85g malin
3/4 szkl. cukru
4 jajka
1/2 szkl. maślanki
2 łyżeczki skórki z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. kaszy kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

Piekarnik rozgrzać 170 C. Formę szczelnie wyłożyć pergaminem.
Roztopić
1/2 szklanki masła i brązowy cukier na średnim ogniu, mieszać do połączenia. Dodać kaszę i równomiernie ułożyć na blasze. Poukładać na masie pokrojone wpół figi, a luki wypełnić malinami.
Utrzeć pozostałe masło i cukier na puszystą masę, ok. 2 minuty. Dodać jajka po jednym na raz, miksując w międzyczasie. Wymieszać z maślanką, skórką z cytryny i wanilią.
W osobnym naczyniu połączyć suche składniki. Dodać do ciasta, wymieszać do połączenia. Zalać owoce i wygładzić za pomocą szpachelki. Piec 1 godzinę i 15 minut, lub aż wykałaczka włożona do ciasta będzie wychodzić czysta. Wyciągnąć i schłodzić 10 minut. Odwrócić. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

30 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę wspaniale. Szkoda, że nie mam gdzieś tu figowego krzaczka. ;) Zaciekawił mnie dodatek kaszy kukurydzianej. Mocno czuć ją w tym placku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawia, że wierzch jest chrupki.

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie.
    Zjadłabym kawałek.. albo dwa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PS. Tłumaczyłaś oryginał w translatorze? Bo w niektórych miejscach trochę się nie zgadza gramatycznie ;).

      Usuń
    2. Przepisywałam, sprawdzę :)

      Usuń
  3. oj, jak ja żałuję, że nie mam szansy na spróbowanie takiego ciacha, nie mówiąc o jego samodzielnym upieczeniu:( wygląda bardzo apetycznie<3

    OdpowiedzUsuń
  4. figi nie, ale maliny o tak!

    OdpowiedzUsuń
  5. figi tak, maliny też tak :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Figi - moja miłość! Cudowne ciacho!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę wspomnień z Chorwacji, świeżych fig i takiego ciasta:-). I malin w sumie też. Bo u mnie nie ma już ani jednej. Dobrze, że mam swoje zapasy w zamrażarce:-).

    OdpowiedzUsuń
  8. *_* Gdzie ja w mej mieścinie znajdę świeże figi?! Będę szukała igły w stogu siana;p

    OdpowiedzUsuń
  9. Z figami- pycha :) zapachniało mi śródziemnomorskimi klimatami :D

    OdpowiedzUsuń
  10. figi mi bardzo chodzą po głowie, ale nigdzie w sklepach u bas ich nie widziałam. dobry pomysł z podawaniem kalorii, dobrze jeść a nie tyć, to jest sztuka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciasto z figami , na pewno pyszne i oczywiście zdrowe ;) dawno ich nie jadłam ..

    OdpowiedzUsuń
  12. no to ja poproszę kawałek :) nie jadłam fig... ;( muszę nadrobić.

    OdpowiedzUsuń
  13. Poproszę kawałek na niedzielny wieczór do kubka kakao..;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. wspaniale wygląda :) a ja najbardziej lubię biegać w zimowe wieczory jak jest duży mróz :)

    OdpowiedzUsuń
  15. figi i maliny? intrygujące połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawa jestem jak smakowało, bo nie znam tego przepisu...

    OdpowiedzUsuń
  17. Słodko-kuszące połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Po prostu obłędne:)Już nie wspomnę o tym jakiego mi apetytu narobiłaś na świeżę figi:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Też mam ochotę na figi, niestety te, które znalazłam w sklepie nie były na moją kieszeń. Chorwacja to rozumiem i tych krzaczków zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja dziś upiekłem muffiny jagodowe :)
    A teraz mam jeszcze ochotę na figi !
    Później dodam też przepis na bloga.
    Pozdrawim.

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie próbowałam jeszcze ciasta z dodatkiem fig - musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Czytam opis Twojego ciasta i rozpływam się nad figowo-miodową kruszonką!

    OdpowiedzUsuń
  23. ciasto prezentuje się po prostu fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciasto z figami? Brzmi dobrze. Kiedyś miałam okazję próbować małych roladek figowych - niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń