Delikatnie maślane, z rozpływającymi się w ustach śliwkami.
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką /24x28cm, 32 kawałki/
500g mąki pszennej
100g masła lub margaryny
80g cukru
2 jajka
50g drożdży
200ml mleka
szczypta soli
Mleko lekko podgrzać, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać, podgrzać, zrobić dołek i wlać drożdże. Wymieszać niedokładnie i zostawić na chwilę. Dodać cukier, jajka, rozpuszczony tłuszcz i sól. Wyrabiać ciasto rękami dodając mąkę. Ciasto powinno być jędrne i nie lepić się do rąk.
Gotowe włożyć do dużego garnka, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie wyrobić, podsypać lekko mąką i odstawić kolejne 20 minut.
Ja wyrobiłam ciasto w maszynie do pieczenia chleba firmy First. Wrzuciłam wszystkie składniki i nastawiłam program DOUGH.
dodatkowo:
kilkanaście śliwek
posypka:
25g masła
30g cukru
50g mąki
Ciasto wyłożyć na blasze z papierem do pieczenia. Ułożyć śliwki, posypać rozgniecioną kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200°C i piec ciasto około 40 minut.
mistrzowski placek! śliwki i kruszonka - nic dodać nic ująć :)
OdpowiedzUsuńpyszny klasyk! jestem za!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Chyba go dziś zrobię :))
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie puszyste drożdżowce;)
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio takie ciasto, tylko bez kruszonki. Pycha :D
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Cieszę się, że już jesteś ;*
OdpowiedzUsuńsuper smacznie sie zapowiada:)
OdpowiedzUsuńWidzę że dobrze zaczynasz, od tego co lubisz najbardziej ...smacznego!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Ja wciąż nie mogę się przemóc do drożdżowych, drożdże mnie nie lubią... ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda. Nie piekłam nigdy drożdżowego ciasta bo jednak nie mogę się przekonać do drożdży, ale wszystkiego trzeba w życiu próbować :) Ze śliwkami z pewnością świetnie smakowało, a malinami możesz się podzielić ;>
OdpowiedzUsuńciasto drożdżowe z owocami to zdecydowanie najlepsze ciasto na lato <3
OdpowiedzUsuńChodzi za mna ostatnio drożdżowiec... Muszę zrobić;)
OdpowiedzUsuńno taki placuszek z dużą ilością kruszonki to każdy by chyba chciał skonsumować , pysznie !
OdpowiedzUsuńDrożdżowe rządzi!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam drożdżowe, robiłam ostatnio baardzo podobne! :)
OdpowiedzUsuńto prawda, ciasto drożdżowe jest idealne na każdą porę :) uwielbiam je, a najbardziej kruszonkę :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe z kruszonką:D
OdpowiedzUsuńU mnie właśnie się piecze czekoladowe ciasto drożdżowe.
To jest coś co uwielbiam:) Ależ mi ochoty narobiłaś!:)
OdpowiedzUsuńNajlepszy typ ciasta. I ta kruszonka.. :)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuń