23.08.2012

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką.

Po długiej, spowodowanej wyjazdem, nieobecności, w oczekiwaniu na kulinarne jego podsumowanie i konieczne do zrobienia ciasto z malinami (ilość tych owoców w ogrodzie przerosła moje oczekiwania), wrzucam drożdżowy placek. Bo na drożdżowe zawsze jest dobra pora, a na takie z kruszonką skusi się każdy.

Delikatnie maślane, z rozpływającymi się w ustach śliwkami.


Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką /24x28cm, 32 kawałki/
500g mąki pszennej
100g masła lub margaryny
80g cukru
2 jajka
50g drożdży
200ml mleka
szczypta soli

Mleko lekko podgrzać, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać, podgrzać, zrobić dołek i wlać drożdże. Wymieszać niedokładnie i zostawić na chwilę. Dodać cukier, jajka, rozpuszczony tłuszcz i sól. Wyrabiać ciasto rękami dodając mąkę. Ciasto powinno być jędrne i nie lepić się do rąk.
Gotowe włożyć do dużego garnka, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie wyrobić, podsypać lekko mąką i odstawić kolejne 20 minut.

Ja wyrobiłam ciasto w maszynie do pieczenia chleba firmy First. Wrzuciłam wszystkie składniki i nastawiłam program DOUGH.

dodatkowo:
kilkanaście śliwek

posypka:
25g masła
30g cukru
50g mąki

Ciasto wyłożyć na blasze z papierem do pieczenia. Ułożyć śliwki, posypać rozgniecioną kruszonką.

Piekarnik nagrzać do 200°C i piec ciasto około 40 minut.

22 komentarze:

  1. mistrzowski placek! śliwki i kruszonka - nic dodać nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba go dziś zrobię :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie puszyste drożdżowce;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam ostatnio takie ciasto, tylko bez kruszonki. Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie! Cieszę się, że już jesteś ;*

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę że dobrze zaczynasz, od tego co lubisz najbardziej ...smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda świetnie. Ja wciąż nie mogę się przemóc do drożdżowych, drożdże mnie nie lubią... ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wygląda. Nie piekłam nigdy drożdżowego ciasta bo jednak nie mogę się przekonać do drożdży, ale wszystkiego trzeba w życiu próbować :) Ze śliwkami z pewnością świetnie smakowało, a malinami możesz się podzielić ;>

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasto drożdżowe z owocami to zdecydowanie najlepsze ciasto na lato <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Chodzi za mna ostatnio drożdżowiec... Muszę zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  11. no taki placuszek z dużą ilością kruszonki to każdy by chyba chciał skonsumować , pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam drożdżowe, robiłam ostatnio baardzo podobne! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. to prawda, ciasto drożdżowe jest idealne na każdą porę :) uwielbiam je, a najbardziej kruszonkę :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam drożdżowe z kruszonką:D
    U mnie właśnie się piecze czekoladowe ciasto drożdżowe.

    OdpowiedzUsuń
  15. To jest coś co uwielbiam:) Ależ mi ochoty narobiłaś!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Najlepszy typ ciasta. I ta kruszonka.. :)

    OdpowiedzUsuń