07.08.2012

Tortilla i kurczak na orzechowo.

Masło orzechowe pasuje doskonale do bardzo wielu dań. Ja przepadam za nim szczególnie w połączeniu ze słodkimi bananami. Tym razem, w połączeniu z kurczakiem i tortillą. Stało się częścią świetnego dania, improwizowanego z napływem głodu, po spędzonym w biegu poranku. Można spakować i zabrać do szkoły/pracy, ja polecam szczególnie na potreningowy, dodający energii, posiłek.


Tortilla z kurczakiem, warzywami i masłem orzechowym /1 porcja/
1 duża pszenna tortilla
1/2 piersi z kurczaka
sok z cytryny
curry w proszku
suszona kolendra
1 liść sałaty lodowej
kawałek czerwonej papryki
kilka plastrów zielonego ogórka
1 łyżka masła orzechowego

Pierś przekroić wzdłuż, rozbić na płaskie plastry. Mięso obficie skropić sokiem z cytryny, posypać curry i suszoną kolendrą. Smażyć na suchym teflonie lub patelni grillowej, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody. Paprykę i ogórka pokroić, sałatę porwać na kawałki.
Tortillę podgrzać, posmarować masłem orzechowym, ułożyć warzywa i kurczaka. Zwinąć i jeść.

34 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie kurczaka i masla orzechowego. Do tego jeszcze brokuł. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego połączenia jeszcze nie próbowałam...a muszę! ; D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe polaczenie, nie jadlam takiego jeszcze...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dodatek masla orzechowego (i orzechow w ogole) do wytrawnych dan!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ubóstwiam masło orzechowe! Muszę przyznać, że w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam. . .

    Twoje blogi, których czytelniczką jestem od niedawna, uczą mnie jednak kreatywności (i odwagi) ;)

    dzięki za inspiracje :D

    http://esperarparavivir.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Trzeba zacząć szukać dań do pojemniczka i torebki na czas roku akademickiego ;) To już ląduje na mojej liście

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale prześwietne połączenie smaków! Podpatrzyłam już kiedyś jeden z Twoich przepisów i zjadłam sobie brokuła z masłem orzechowym, smakowało mi bardzo, a więc może teraz odważę się na kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. orzechowy kurczak - jestem na tak! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Trzeba będzie spróbować takiego połączenia, bo zanosi się na to, że smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Całkiem niedawno spróbowałam masła orzechowego z bananem i jestem zakochana. Samo smakuje raczej średnio, ale w jego towarzystwie...mniam. Połączenie, które zaprezentowałaś w tym przepisie jest bardzo intrygujące, szczerze powiedziawszy nie wpadłabym na coś takiego, ale gdy tylko nadarzy się ku temu okazja, z chęcią wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja ostatnio zakochałam się w sosach od makaronu z dodatkiem masła orzechowego. Chyba nawet na wytrawnie smakuje mi lepiej niż na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem naprawdę zdziwiona że masło orzechowe nadaje się do połączenia z kurczakiem, zaskakujące i warte wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  14. Musi smakować super, jeszcze nie próbowałam masła orzechowego w zestawie z mięsem, ale podoba mi się takie połączenie:) Muszę kiedyś spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  15. Faktycznie po treningu rzuciłabym się na takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  16. masełko być musi :) uwielbiam tortille, pyszny i syty posiłek.

    OdpowiedzUsuń
  17. Super jedzonko,z chęcią bym coś takiego skosztowała...

    OdpowiedzUsuń
  18. Jeden z moich ulubionych wrapów! Masło orzechowe i kurczak pasują do siebie idealnie! ok, przyznaję- dla mnie masło orzechowe do wszystkiego pasuje idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmm masełko.. Czy dobrze pamiętam, że Ty też musiałaś je ograniczać z powodu wysypki czy coś w tym stylu? Dawno, dawno temu, zimą jakoś. :P
    Pytam, bo ja właśnie po pierwszym słoiczku miałam niezłą wysypkę na twarzy i musiałam je odstawić. Może gdybym trochę je ograniczała (np. 2 łyżki na dzień) to dalej mogłabym je pałaszować bez konsekwencji? :>
    Danie proste, a jakie efektowne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doszłam do wniosku, że to przez soję, bo odstawienie masła orzechowego nie pomogło, a po ograniczeniu soi zeszło znacznie.

      Usuń
  20. mniam ,pyszna tortilla i nie wiedziałam ,że masło orzechowe na wytrawnie też się nada ;)
    na pewno wypróbuję ;D

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo apetyczne, muszę spróbować z tym masłem :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ostatnio przez jakieś 2 tyg.wcinałam fistaszki jak szalona, zagryzałam je masłem orzechowych...Twoją tortillę pochłaniam oczyskami!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ostatnimi czasy masło orzechowe dodawałabym najchętniej do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  24. nie próbowałam jeszcze takiego połączenia;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nigdy nie próbowałam dodawać masła orzechowego do innego celu niż na kanapki. Wygląda pysznie i zachęcająco, więc zapewnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Suoer przepis! Uwielbiam tortille, robiłam je już kilkukrotnie w różnych wersjach i chętnie wykorzystam Twoją :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciekawe połączenie smaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. świetny pomysł, na pewno wykorzystam. do tej pory masło orzechowe łączyłam namiętnie właśnie z bananami

    OdpowiedzUsuń
  29. ooo, genialny przepis. Wczoraj widziałam na półce masło orzechowe bez cukru i soli, więc lecę je kupić i zrobię z tego przepisu. Mężowi też będzie smakować. mmmm, już sobie ten smak wyobrażam.
    a masło orzechowe świetnie pasuje też do ryb, nie wiem czy lubisz ryby, ale polecam.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyczuwam inspirację wrocławską tortillą w pasażu grunwaldzkim :>
    Fajnie to odtworzyłaś, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wchodzę w takie połączenie z zamkniętymi oczami! :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wspaniała tortilla, w takim połączeniu nie miałam okazji próbować:)

    OdpowiedzUsuń