Tortilla z kurczakiem, warzywami i masłem orzechowym /1 porcja/
1 duża pszenna tortilla
1/2 piersi z kurczaka
sok z cytryny
curry w proszku
suszona kolendra
1 liść sałaty lodowej
kawałek czerwonej papryki
kilka plastrów zielonego ogórka
1 łyżka masła orzechowego
Pierś przekroić wzdłuż, rozbić na płaskie plastry. Mięso obficie skropić sokiem z cytryny, posypać curry i suszoną kolendrą. Smażyć na suchym teflonie lub patelni grillowej, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody. Paprykę i ogórka pokroić, sałatę porwać na kawałki.
Tortillę podgrzać, posmarować masłem orzechowym, ułożyć warzywa i kurczaka. Zwinąć i jeść.
Uwielbiam połączenie kurczaka i masla orzechowego. Do tego jeszcze brokuł. :)
OdpowiedzUsuńtakiego połączenia jeszcze nie próbowałam...a muszę! ; D
OdpowiedzUsuńCiekawe polaczenie, nie jadlam takiego jeszcze...
OdpowiedzUsuńUwielbiam dodatek masla orzechowego (i orzechow w ogole) do wytrawnych dan!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam masło orzechowe! Muszę przyznać, że w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam. . .
OdpowiedzUsuńTwoje blogi, których czytelniczką jestem od niedawna, uczą mnie jednak kreatywności (i odwagi) ;)
dzięki za inspiracje :D
http://esperarparavivir.blogspot.com/
Trzeba zacząć szukać dań do pojemniczka i torebki na czas roku akademickiego ;) To już ląduje na mojej liście
OdpowiedzUsuńzgadzam się!!
UsuńAle prześwietne połączenie smaków! Podpatrzyłam już kiedyś jeden z Twoich przepisów i zjadłam sobie brokuła z masłem orzechowym, smakowało mi bardzo, a więc może teraz odważę się na kurczaka :)
OdpowiedzUsuńorzechowy kurczak - jestem na tak! :-)
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie spróbować takiego połączenia, bo zanosi się na to, że smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńCałkiem niedawno spróbowałam masła orzechowego z bananem i jestem zakochana. Samo smakuje raczej średnio, ale w jego towarzystwie...mniam. Połączenie, które zaprezentowałaś w tym przepisie jest bardzo intrygujące, szczerze powiedziawszy nie wpadłabym na coś takiego, ale gdy tylko nadarzy się ku temu okazja, z chęcią wypróbuję.
OdpowiedzUsuńJa ostatnio zakochałam się w sosach od makaronu z dodatkiem masła orzechowego. Chyba nawet na wytrawnie smakuje mi lepiej niż na słodko:)
OdpowiedzUsuńJestem naprawdę zdziwiona że masło orzechowe nadaje się do połączenia z kurczakiem, zaskakujące i warte wypróbowania!
OdpowiedzUsuńMusi smakować super, jeszcze nie próbowałam masła orzechowego w zestawie z mięsem, ale podoba mi się takie połączenie:) Muszę kiedyś spróbować!
OdpowiedzUsuńFaktycznie po treningu rzuciłabym się na takie jedzonko:)
OdpowiedzUsuńmasełko być musi :) uwielbiam tortille, pyszny i syty posiłek.
OdpowiedzUsuńSuper jedzonko,z chęcią bym coś takiego skosztowała...
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych wrapów! Masło orzechowe i kurczak pasują do siebie idealnie! ok, przyznaję- dla mnie masło orzechowe do wszystkiego pasuje idealnie ;)
OdpowiedzUsuńMmm masełko.. Czy dobrze pamiętam, że Ty też musiałaś je ograniczać z powodu wysypki czy coś w tym stylu? Dawno, dawno temu, zimą jakoś. :P
OdpowiedzUsuńPytam, bo ja właśnie po pierwszym słoiczku miałam niezłą wysypkę na twarzy i musiałam je odstawić. Może gdybym trochę je ograniczała (np. 2 łyżki na dzień) to dalej mogłabym je pałaszować bez konsekwencji? :>
Danie proste, a jakie efektowne :)
Doszłam do wniosku, że to przez soję, bo odstawienie masła orzechowego nie pomogło, a po ograniczeniu soi zeszło znacznie.
Usuńmniam ,pyszna tortilla i nie wiedziałam ,że masło orzechowe na wytrawnie też się nada ;)
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję ;D
Bardzo apetyczne, muszę spróbować z tym masłem :)
OdpowiedzUsuńOstatnio przez jakieś 2 tyg.wcinałam fistaszki jak szalona, zagryzałam je masłem orzechowych...Twoją tortillę pochłaniam oczyskami!!! :)
OdpowiedzUsuńOstatnimi czasy masło orzechowe dodawałabym najchętniej do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńnie próbowałam jeszcze takiego połączenia;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam dodawać masła orzechowego do innego celu niż na kanapki. Wygląda pysznie i zachęcająco, więc zapewnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńSuoer przepis! Uwielbiam tortille, robiłam je już kilkukrotnie w różnych wersjach i chętnie wykorzystam Twoją :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków ;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, na pewno wykorzystam. do tej pory masło orzechowe łączyłam namiętnie właśnie z bananami
OdpowiedzUsuńooo, genialny przepis. Wczoraj widziałam na półce masło orzechowe bez cukru i soli, więc lecę je kupić i zrobię z tego przepisu. Mężowi też będzie smakować. mmmm, już sobie ten smak wyobrażam.
OdpowiedzUsuńa masło orzechowe świetnie pasuje też do ryb, nie wiem czy lubisz ryby, ale polecam.
Pozdrawiam
Monika
Wyczuwam inspirację wrocławską tortillą w pasażu grunwaldzkim :>
OdpowiedzUsuńFajnie to odtworzyłaś, muszę zrobić :)
Wchodzę w takie połączenie z zamkniętymi oczami! :)
OdpowiedzUsuńWspaniała tortilla, w takim połączeniu nie miałam okazji próbować:)
OdpowiedzUsuń