11.05.2012

Może szpinak, a może na klasycznie?


Żeby wiosną nie żywić się tylko rabarbarowymi i truskawkowymi ciastami i deserami, warto wrzucić coś wytrawnego. Dzięki waszemu wsparciu, wygrałam konkurs "Makarony świata" na blogu Nie tylko pasta i teraz mogę cieszyć się wieloma świetnymi makaronami i sosami od firmy Barilla. Obiecałam odwdzięczyć się przepisami, więc śpieszę z dodawaniem aromatycznych past. Trochę już ich czeka w kolejce. Ponieważ jestem wielką przeciwniczką sztucznych dodatków do żywności, miło zaskoczył mnie skład otrzymanych sosów. Bez wypełniaczy, bez glutaminianu sodu, tylko z naturalnych składników. Od razu musiałam spróbować, a efekt zapisać do powtórzenia, bo naprawdę jest tego wart.

Oczywiście domowy sos Bolognese też się tu świetnie sprawdzi.
Życzę smacznego.


Makaron z szpinakiem i sosem bolognese /1 porcja/
100g makaronu rigatoni
100g mrożonego szpinaku
100g sosu bolognese z słoika
1 łyżeczka kaparów
sól i pieprz
starty ser
świeża bazylia

Makaron ugotować al dente. Na patelni poddusić szpinak, po kilku minutach dodać sos i kapary. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z makaronem. Podać z serem i bazylią.

I klasycznie.

14 komentarzy:

  1. juwielbiam szpinak i sosy pomidorowe, ale nigdy nie łaczylam (;

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makaron ze szpinakiem i, koniecznie, z fetą <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Szpinak i bolognese, mmm <3 wiesz, o czym myślę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomidory i szpinak to jest to;)!

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm uwielbiam takie połącznia! pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. az mi sie przypomnialy wlochy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy11 maja, 2012

    Ale tu smakowitości aż ślinka cieknie, nic tylko brać przykład i do roboty ... ale dopiero jutro...

    OdpowiedzUsuń
  8. Zatęskniłam za klasycznym wydaniem;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Klasycznie juz znam, pora wypróbować wersję ze szpinakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. oj, ale makaron... muszę też jeden dzień jakiś makaron z sosikiem przyrządzić.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja poproszę na przystawkę ze szpinakiem, a na obiad z pomidorami :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gratuluję wygranej! Rigatoni to jeden z moich ulubionych kształtów ^^
    A tak w ogóle, to ładne zdjęcie wybrałaś na nagłówek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię bardzo,połączenie genialne jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń