10.05.2012

W cieście zatopiony. Rabarbar.


Ciepłe, wiosenne dni pachną świeżo skoszoną trawą i rabarbarem. Ja, mając trochę wolnych dni, piekę, siekam świeży szczypior do sałatki i ruszam w teren.
To ciasto jest błyskawiczne. Nie wymaga ani wielkiego nakładu pracy ani wielu składników, a na wierzch możemy ułożyć owoce, które akurat mamy w domu. W sam raz gdy chcemy zjeść coś słodkiego bez czekania lub goście mają wpaść w ciągu 30 minut. Puszyste, bardzo wyrośnięte i znikające w niewyjaśnionych okolicznościach. Gorąco polecam.


Maślankowe ciasto z rabarbarem /24x24cm, 16 kawałków/
1 szkl. maślanki
2 duże jajka
1 szkl. cukru (można dać trochę mniej)
cukier waniliowy
1/2 szkl. oleju
2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 150g rabarbaru

Cukier i jajka zmiksować razem, dodać maślankę, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem i cukier waniliowy. Na ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar. Piec ok. 30 minut w 175°C.

35 komentarzy:

  1. robiłam je, w zeszłym roku, 3/4 blachy z rabarbarem, 1/4 z truskawkami. :) Jest idealne, rośnie naprawdę niesamowicie, ja jeszcze do niego dorabiam maślaną, waniliową kruszonkę...mmmm...po prostu raj dla podniebienia! Muszę je czym prędzej powtórzyć! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasto. Uwielbiam takie, z rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie dla mnie najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam i ja maślankowe. Jest banalnie proste i takie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie muffinkowe ciacho ;) U mnie rabarbar czeka spokojnie na swa kolej, z drozdzami sie zbrata!

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy10 maja, 2012

    Mam taki sam przepis wyszperany na jakiejś stronie, ale z kruszonką,nic tylko brać się do roboty...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja planuję na weekend inny deser z rabarbarem, ale w międzyczasie kawałek takiego ciasta by się przydał na pokrzepienie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię maślankowe ciasta. Zazwyczaj robię je z wiśniami. Z rabarbarem robiłam tylko tradycyjne drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. robiłam taki tylko na dużą blache z kruszonką, pyszny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I się dobrze składa, bo mam szukam fajnego przepisu na ciasto z rabarbarem:D

    OdpowiedzUsuń
  11. muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  12. z maślanką? Świetne!!! Takiego jeszcze nie robiłam :) miło że rabarbarowo się znów zrobiło, poszalejemy z wypiekami ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Swietne, proste ciasto. Robilam podobne juz kilka razy i na pewno jeszcze zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ekspresowe, takie jakie lubię :) Piekłaś może z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy10 maja, 2012

    Można czymś zastąpić maślankę? :)
    Bo w tej chwili jej nie mam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm...czuję jego aromatyczny zapach;)

    OdpowiedzUsuń
  17. I przez Ciebie znowu jestem głodna;).
    Świetne ciacho, muszę upiec coś z rabarbarem;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto rzeczywiście banalne w przygotowaniu i nie potrzeba wielu składników by upiec takie świetne ciasto. Uwielbiam wypieki z rabarbarem więc czekam tylko, aż u prababcia w ogórku właśnie się pojawi, a wtedy to na pewno będzie wiele ciast z jego dodatkiem.

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie dziwię się, że tak szybko znikło :) pycha.

    OdpowiedzUsuń
  20. mmm uwielbiam takie maślankowe z owocami! mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Maślankowego nigdy nie piekłam, wygląda niezwykle kusząco.
    Piękne określenie "znika w niewyjaśnionych okolicznościach" :)

    OdpowiedzUsuń
  22. kiedy na nie wpadlam dzis po poludniu u ciebie od razu polecalam do kuchni zrobic ;D

    tylko rabarbaru nie mialam ;( i musialam dac jablko

    OdpowiedzUsuń
  23. Takie ciasta są najlepsze! Uwielbiam z rabarbarem:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  24. uwielbiam takie ciasta :) są idealne, bo można dodać do niego takie owoce jakie tylko się chce no i ta maślanka... mmmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  25. tak lekko wygląda, smacznie że zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  26. O tak, tak zatapiać rabarbar to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. fajny przepis, może wykorzystam w ten weekend kiedy dobiorę się do piekarnika! ; ))

    OdpowiedzUsuń
  28. na pewno przepyszny.
    ps: może dodasz go do mojej rabarbarowej akcji?:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Anonimowy30 maja, 2012

    to ciasto jest super - już piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Hm... a gdybym użyła mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej razowej to by się udało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dałabym w połowie mąkę razową, a w połowie pszenną. Wtedy na pewno wyjdzie :)

      Usuń