01.02.2012

Po prostu pieczona owsianka.

Ciągle leniwie, w zdrowym klimacie i tak jak lubię najbardziej.
Od pattycake.

Zamiast jajek użyć można zamienników (duży rozgnieciony banan, mielone siemię namoczone w ciepłej wodzie lub innych), wrzucić do mieszanki różne płatki, świeże lub suszone owoce, orzechy, przyprawy. Podawać na ciepło lub zimno z dżemem, miodem, masłem orzechowym... Dla mnie pyszna nawet solo. Gorąco polecam :)


Pieczona owsianka /4 porcje/

1/4 szkl. oleju
2 jajka
2 łyżki cukru muscovado
1 i 2/3 szkl. mleka (u mnie sojowe)
3 szkl. płatków owsianych
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko wymieszać (można to zrobić poprzedniego dnia) i piec 40 minut w 180°C w wysmarowanej tłuszczem formie 22x22xm.

50 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W sam raz na takie mroźne dni! Z chęcią bym zjadła wraz z kakao lub mlekiem! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pieczoną owsiankę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cos wspanialego! I wcale sie nie dziwie, ze smakuje nawet solo.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robiłam jabłkową, wrzucę niedługo, jak znajdę czas na odkopanie zdjęć ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. hmmm pyszna!! ale zastanawiają mnie smaki :D to ketchup i musztarda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dżem i masło słonecznikowe ;D

      Usuń
    2. buhahaha :D ale jestem udana!

      Usuń
  7. Zdecydowanie wolę owsiankę w takiej formie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne ! Właśnie się zastanawiałam ile zapiekać owsiankę, bo widziałam na blogach kilka tzn. "wypieków śniadaniowych". Rozwiałaś wszelkie moje wątpliwości ^^ Dziękuję ;-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj wychodzi sucha. Coś pomiędzy ciasteczkiem owsianym, a owsianką. Jeśli więc zależy mi tylko na chrupkim wierzchu i pojedynczej porcji, zapiekam 15-20 minut :)

      Usuń
  9. jeszcze nigdy nie jadłam pieczonej owsianki! zapisuję do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przypomina mi ciasto:). Kusi mnie taka pieczona wersja owsianki:-).

    OdpowiedzUsuń
  11. No i już wiem co upichcę w najbliższym czasie :)
    Pieczona, chrupiąca owsianka to coś o czym w tej chwili marzę :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Na początku myślałam, że to ciasto. Wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam! właśnie myślałam o tym, czy nie zrobić jutro pieczonej owsianki, bo leży jeszcze jeden duży, bardzo dojrzały banan (a placki już dzisiaj były). czyli już wiem, co będzie jutro na śniadanie :)
    a i mała pomyłka - na pewno chodziło o cukier muscovado, nie -to :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pieczona owsianka - to brzmi po prostu przepysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ochsz Ty! Apetytu mi zrobiłaś przestrasznego :D

    OdpowiedzUsuń
  16. O jacie! Ale świetny wypiek, koniecznie do wypróbowania na dniach ; )
    W jakich proporcjach powinnam użyć banana zamiast jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 jajko - 1/2 rozgniecionego bardzo dużego banana, 1 mały

      Usuń
  17. smakowity pomysł, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Da się to jakoś na słono przyrządzić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie przepadam za owsianką na słono, ale można próbować :)

      Usuń
  19. świetna! A najfajniejsze jest to, że można ją przyrządzić wieczorem i rano spać parę minut dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam pieczone owsianki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. pierwsze co pomyślałam - na tej owsiance jest ketchup i musztarda?
    ale druga myśl była błyskawiczna - kurde, to pewnie dżem i masło orzechowe! A potem to już doczytałam - same pyszne rzeczy. ; )

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakie tam "po prostu"? Taką owsianką z nikim bym się nie podzieliła i samą pochłonęła najlepiej na raz coby nikt nie mógł mi jej zabrać ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się podzieliłam malutkim kawałeczkiem ;) Ale w sumie masz racji i całość zjadłam sama wczoraj i dzisiaj :p

      Usuń
  23. super! i to jest sniadanie po biegu:)))

    OdpowiedzUsuń
  24. owsianki w takiej formie jeszcze nie jadłam :) fajnie, że z olejem - zawsze to dodatkowa dawka omega-3 :) (bo zakładam, że to zwykły, rzepakowy?) ten dżemik na wierzchu wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  25. nigdy takiej nie jadłam chyba mogę sobie na taką pozwolić na diecie?
    Wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne. W końcu to owsianka i mało cukru :)

      Usuń
  26. Nigdy nie jadłam pieczonej owsianki. Apetycznie wygląda :). Przepis ląduje w notatniku jako kolejny do wypróbowania :).

    OdpowiedzUsuń
  27. O jaaa.. :) Koniecznie do wypróbowania. I jeszcze moje ulubione połączenie: mało orzechowe i dżem.. :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Hm, tylko ile oleju na jedną porcje? Myślisz, że łyżka wystarczy? :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciekawe, ciekawe.. upiec owsiankę. Trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  30. jak ciasto owsiankowe : D

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo mi się podoba, tym bardziej, ze można spakować w woreczek i zabrać na zajęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  32. genialny pomysl! siwtne!

    OdpowiedzUsuń
  33. jako fanka owsianki koniecznie chcę spróbować takiej upieczonej.

    OdpowiedzUsuń
  34. Świetny pomysł! Muszę koniecznie wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. O fajna forma owsianki, coś nowego i pewnie dobrego:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Właśnie się piecze ! Mam nadzieję, że smakuje równie cudownie jak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  37. kiepsko za mna z rana, tak siedze, patrze i mysle "hmm ale co tam robi ten keczup i musztarda..?" ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, patrze na to zdjęcie i coś w tym jest, kechup to bardziej czerwony jest, ale musztarda! o tak ! :P

      Usuń