28.01.2012

Na zdrowie! Zupa z soczewicą i makaronem.


Znalazłam pyszną, rozgrzewającą zupę z ukochanymi strączkami i szczerze nielubianym selerem naciowym. Tak, to chyba jedyne warzywo, którego nie znoszę. Dlatego zupa ingredientsinc zmieniona została ze względu na potrzeby własne i zawartość lodówki. Przy okazji odkryłam, że surowa pietruszka smakuje wyśmienicie i chyba stanie się moim zamiennikiem zabieranych do szkoły marchewek. Chrup chrup pomiędzy lekcją, a pudełkiem drugiego śniadania.


Zdrowa zupa z soczewicą
1 łyżka oliwy z oliwek
1 średnia cebula
2 marchewki, obrane i pokrojone
1 korzeń pietruszki, obrany i pokrojony

spora garść ulubionych kiełków (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku, posiekane
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 puszka krojonych pomidorów
1 1/4 szklanki soczewicy
11 szklanek bulionu z kurczaka lub warzywnego
4 gałązki tymianku (można zastąpić suszonym)
1 szklanka suchego makaronu kolanka

 
W dużym garnku rozgrzać olej. Dodać cebulę, marchew i pietruszkę. Dodać czosnek, sól i pieprz i smażyć, aż wszystkie warzywa będą miękkie, około 5 do 8 minut. Dodać pomidory i kiełki. Trzymać na wolnym ogniu, aż soki zdążą odparować, mieszając od czasu do czasu, około 8 minut. Dodać soczewicę i wymieszać. Wlać bulion (używając bulionu warzywnego, otrzymamy danie wegańskie)  i wrzucić tymianek. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Przykryć i dusić, aż soczewica zmięknie, około 25 minut.
Gotową zupę wymieszać z surowym makaronem. Gotować makaron zmięknie, około 8 minut.

35 komentarzy:

  1. Jak ja uwielbiam takie zupy ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam każdą zupę wiec ta pewnie też by mi smakowała ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. zupka!! oprócz rosołu to ja chyba z półroku już zupy nie jadłąm!!! masakra :D ale jutro jem barszczzyk :D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie sycące i rozgrzewające zupki <3

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie sycące i rozgrzewające zupki <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach i te kolanka! Ulubione, do zupy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba nigdy nie jadłam zupy z soczewicy. Kurczę... dlaczego ja (albo moja mama) nie gotuję takich pyszności... u nas bardzo tradycyjne zupy są. :<

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka zdrowa i sycąca .Zapiszę sobie ,bo soczewica leży i leży .Dzięki za pomysł

    OdpowiedzUsuń
  9. cześć, sorry, że tak zapytam, ale będę baardzo wdzięczna za odpowiedź. czy według Ciebie taka kolacja jest dobra? czy to nie za dużo, czy zdrowo, normalnie i ok?
    dwie kromki chleba razowego z soją posmarowane masłem, 1/2 markeli wędzonej, jajko gotowane, kubek kaszy mannej na mleku 3,2%?
    luizka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tak lubisz to ok :) Chociaż ja bym chyba nie zjadła manny zaraz po rybie, ale to takie moje zdanie ;) Ogółem dużo zależy od wielu czynników, więc nie można jednoznacznie określić czy dany posiłek jest dobry czy zły. Kanapeczki pycha i zdrowo.

      Usuń
  10. Pychota, a do tego uwielbiam soczewicę! Szczególnie w takiej smakowitej, rozgrzewającej zupie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. o, u mnie też niedługo soczewicowa zupa, planowana od grudnia 2011 ;) miło ją wspominam.

    OdpowiedzUsuń
  12. fajna propozycja!mam w planie podobną,zdrową zupkę na bazie soczewicy właśnie;)ciągnie mnie do takich tradycyjnych,pożywnych smaków;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zima to raj dla zupożercy takiego jak ja.
    Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Soczewica jest cudowna we wszystkich możliwych postaciach, a w zupie przede wszystkim. Takiej z makaronem i soczewicą chyba jeszcze nie robiłam, ale zachęcająco się zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja tam naciowy lubię, i właśnie dzisiaj na obiad do zupy szpinakowej ciepnęłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jaka pyszna ! To drugie zdjęcie do mnie baaardzo przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  18. pojadlabym takiej zupy ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię takie rozgrzewające zupy ze strączkami wszelkiej maści :)
    A do selera naciowego nic nie mam, zwłaszcza na ciepło ^^ Jak się go obierze z zewnętrznych, twardych włókien (o ile są, bo nie zawsze) to jest naprawdę pysznym składnikiem np. sałatek :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja to bym dodała jeszcze trochę ugotowanego mięcha z kurczaka, jak już na bulionie. Straszny ze mnie mięsożerca :P

    OdpowiedzUsuń
  21. Gęsto, zdrowo, pysznie! To lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  22. taka rozgrzewająca zupka, byłaby idealna na dzisiejszą mroźną pogodę...:)))

    OdpowiedzUsuń
  23. uwielbiam soczewicę, ma tyle różnych zastosowań,że mogłabym ją dawać do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Odpowiedzi
    1. ja też, jak Karola, ubóstwiam soczewicę. Zupy jednak z soczewicy nigdy nie robiłam z makaronem, ale następnym razem chętnie spróbuję.

      Pozdrawiam
      Monika

      Usuń
  25. mniaaam!:) taka zupka musi być mega smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Mam pytanie: ile należy dodac bulionu?

    OdpowiedzUsuń
  27. mam pytanie: ile nalezy dodac bulionu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wyżej podane. 10-11 szklanek.

      Usuń