29.12.2011

Po meksykańsku? Kluski dyniowe i fasola na ostro.

Udawaną, zimową porą, coś na rozgrzanie brzuchów.
Zakochałam się w dyniowych gnocchi, fasolowych kuleczkach i ogółem fasoli, której zawsze muszę mieć w zamrażarce chociażby trochę. Najlepsze są jednak razem, połączenie to powstało przypadkiem przy odświeżaniu zamrożonych zapasów i jednej z akcji "wróciłam, jestem głodna, wrzucam wszystko na patelnię". Dzisiaj zabrakło nibymięsnych kulek, ale na swoim obowiązkowym miejscu była fasolka. Z lodówki wyciągnęłam też ostatni woreczek dyniowych klusek i po raz kolejny wróciłam do ulubionego połączenia. Skoro powtarzałam to danie tyle razy, to musi się znaleźć też tu. Gorąco polecam. Tylko nie przesadźcie z chilli ;)


Chilli z kukurydzą i czerwoną fasolą
kawałek cebuli
kilka małych pieczarek
1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 puszki czerwonej fasoli lub kilka fasolowych kuleczek
1/4 puszki kukurydzy
chilli w proszku
przyprawa suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
sól
olej roślinny

Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki, po chwili dodać pomidory, koncentrat i chilli. Później fasolę i kukurydzę, przyprawić do smaku. Dusić na małym ogniu, aż do powstania gęstego sosu. W razie potrzeby podlać wodą.
Podawać z małymi dyniowymi kluseczkami ugotowanymi w osolonej wodzie lub innymi ulubionymi kluskami.  Posypałam jeszcze posiekana pietruszką.

30 komentarzy:

  1. Pychota. I jakie ładne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje smaki. Kiedyś się skuszę na to pyszne danie :).

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo pomysłowe ^^ narobiłaś mi smaka na gnocchi w sosie meksykańskim ;D

    =*

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka kolorowa meksykanska miseczka (;

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm,smakowicie sie zapowiada!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kluski dyniowe brzmią intrygująco.

    OdpowiedzUsuń
  7. Aylwia to danie jest boskie!! kusisz!! a kluski dyniowe? cóż to?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie, zastanawiam się, jak smakują kluski dyniowe. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda tak smakowicie, że pomimo przez chwilą zjedzonego obiadu i pełnego brzuszka chętnie skusiłabym się na takie danko ;D Pychotka!
    Trafiłaś w moje gusta idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super danie. :) Gdy ja nie wiem co mam zrobić na szybki obiad to smażę pierś z kurczaka :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolorowo i przepysznie! Taki obiad to dopiero przyjemność! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Siaśka: Wystarczy kliknąć na napis "dyniowe gnocchi" :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ to musi być pysznneee!

    OdpowiedzUsuń
  14. O, coraz bardziej lubie tu wpadac, totalnie utorzsamiam się z Twoimi smakami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszności!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam mniam mniaam! Lubię warzywa strączkowe :D
    A z chilli w moim przypadku nie da się przesadzić, chyba że takim świeżym, bo go jeszcze nie próbowałam. Zawsze dodaję ostrą sproszkowaną papryczkę i Tabasco :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowny przepis, na pewno wypróbuje! Brzmi smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  18. prezentuje się znakomicie.. i choć zazwyczaj bardziej urzeka mnie coś na ostro to tym razem te kluseczki wyglądają tak smakowicie, że tylko na nich skupiłam swoją uwagę ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. To musi być genialne połączenie! Dla mnie nie istnieje coś takiego jak nadmiar chili- chyba że przez przypadek wsypię do jednego dania całą paczkę, wtedy może być ciut za ostro :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciepły obiad na zimowe dni :). Przydałoby mi się takie rozgrzanie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. pysznie brzmi i wygląda :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. chętnie bym się takim daniem rozgrzała dzisiaj, bo przemarzłam rano w tramwaju...:) wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepis mi się podoba, ale mam pytanie - czy połączenie fasoli i cebuli nie jest zbyt ciężkie, nie masz później odczucia "kamieni w żołądku"?

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie jest ciężkie ponieważ cebuli jest niewiele, a całość smażę na teflonie z niewielką ilością oleju. Nie mam problemów z fasolą :) Jeśli komuś przeszkadza, można pominąć cebulę.

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda bardzo apetycznie .Z chęcią zjadłabym coś takiego .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. zrobiłam z fasolowymi kuleczkami i dodalam troche sosu marinara. calosc zawinęłam w tortille bo nie miałam zadnych klusek, pycha!

    OdpowiedzUsuń