2.12.2011

Babcine. Czekoladowe z kokosem.


Gdy do kuchni po długiej przerwie powraca intensywny zapach pieczonego kokosu i czekolady, wiadomo już, że wielkimi krokami zbliżają się święta. Ciasto to pamiętam przede wszystkim ze starego domu i ciemnych popołudni z kubkiem ciepłej herbaty oraz familijnymi filmami. Z babcinego przepisu, jednak nie wiem czemu, bardziej kojarzyło mi się z maminymi wypiekami, może po porostu robiła je częściej. Przypomniane i wygrzebane w zeszycie leżącym w kuchennej szufladzie i zawierającym wiele podobnych skarbów. Upiekłam, pierwszy raz i można powiedzieć, że ciastem "zaraziło się" następne pokolenie. Prezentuję, bo go trzeba spróbować (dziewczyny w szkole były zachwycone). Lekkie, lecz nie suche, kakaowe, wspaniały kokos i lepka polewa. Razem tworzą świetne ciasto, które długo pozostaje świeże - jeśli dotrwa. Przepis na dużą blachę, tym razem podawane w słodkim urodzinowym trójkącie razem z wuzetką i bananowo-fistaszkowym torcie. Voila!


CIASTO CZEKOLADOWE Z KOKOSEM
1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2 łyżki kakao
5 żółtek + 5 białek
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia

Margarynę, cukier, wodę i kakao gotować razem 5 minut. Odlać 1/2 szklanki tej polewy, a resztę ostudzić, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i ubite na sztywno 5 białek.
Wyłożyć na wysmarowaną blachę.
Dodać czubki kokosu
(3 białka ubić na sztywno, powoli sypać 180g cukru, dodać 180g kokosu).
Piec ok. 1/2 godziny w 180 stopniach. Po ostudzeniu udekorować pozostawioną polewą (u mnie to dzieło mamy).

34 komentarze:

  1. Mm uwielbiam to ciasto::) jest pyszne, a sama nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... coś dla mnie- czekolada i kokos<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokos i czekolada... spełnienie marzeń! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, ostatnio to ciasto cały czas chodzi mi po głowie, to jest moje ciasto dzieciństwa. Uwielbiam je. Pięknie Ci wyszło. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę trzy talerze pysznych ciast :D
    Nie ulega wątpliwości, że te z babcinych zeszytów są najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto jest genialne, ale to co mi się najbardziej spodobało, to te kokosowe czubki. Bez żadnego spodu powinny się tez upiec, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta kokosowa pierzynka działa na moje zmysły,;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam...wygląda pysznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. a to ciekawe.. chyba niewielu osobom tak właśnie kojarzy się zapach kokosa.. :) Szkoda, że ja takiego nie pamiętam z dzieciństwa..

    OdpowiedzUsuń
  10. Talvi: Często robiliśmy takie bez spodów, wychodzą pyszne kokosanki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. na pewno jest przepyszne! Moja babcia robi bardzo podobne, niestety w tym roku mnie to ominie :(
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. oooch, co za genialny wytwór!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mogę kawałek:)? Musi smakować bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe połączenie. A i wygląd bardzo zachęcający.

    OdpowiedzUsuń
  15. strasznie dużo cukru, nam by raczej nie przypadło do gustu.
    chyba, że można zredukować jego ilość? u mnie w domu poważnie nie lubią za słodkich wypieków, ja także.

    OdpowiedzUsuń
  16. Emma: To jest przepis na ogromną blachę, a ciasto wcale nie jest zbyt słodkie. Powiedziałabym, że idealne. Spróbuj z połowy na średniej blaszce i się przekonasz :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne te kokosowe czubki;) Niesamowite ciasto! (jak to z babcinego zeszytu):D

    OdpowiedzUsuń
  18. a ile to jest średnia, a ile ogromna? ;)
    moja ma 25x35

    OdpowiedzUsuń
  19. o jakie slodkie kule sniezne ;))

    OdpowiedzUsuń
  20. Mrrrr, Twoje wypieki do mnie wołają... Dzisiaj byłam w ciastkarni i powiem Ci, że równie dobrze mogłabyś prezentować tam swoje wypieki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. juz siegam po takie smakolyki:)

    OdpowiedzUsuń
  22. a, no to jak połowa mniej cukru i innych składników, to ok, tyle, ile standardowo ;)
    wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  23. Babcine zapiski to gwarancja pysznego wypieku. Czekoladowe ciasto i kokosowe chmurki- raj na ziemi! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. ile czekoladowych przysmaków! babcine zapiski to prawdziwe skarby

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam kokos i widząc to ciacho ,na jednym kawałku pewnie by się nie skończyło .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. Kokosa nie lubię, ale na to może się skuszę, jak upiekę je Panu R. ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Delicious. I'll cook it!
    If you want some ideas for Christmas Gifts, please visit my blog
    Frances
    www.theafternoontea.it

    OdpowiedzUsuń