09.10.2011

Babcine. Ciasto orzechowe z kremem kakaowym.


Mimo wszystkich doskonałych ciast z owocami, białymi biszkoptami, keksów, placków, tortów, moimi faworytami zawsze będą te kakaowe, czekoladowe, z orzechami. Od dzisiaj zaraz po tym jak na razie niedoścignionym, z nutellą, lokuje się to. Pyszny kakaowy krem, ciemny biszkopt i chrupkie orzechy w lekkim karmelu. Jak zwykle nie takie jak z cukierni, ale 100 razy lepsze. Ze starego zeszytu z pożółkłymi kartkami, nie za słodkie, dłużej świeże (jeśli w ogóle uchowają się jakieś kawałki), bo z naturalnych składników, a miłośnicy czekolady biorą koleje dokładki...


CIASTO ORZECHOWE Z KREMEM KAKAOWYM
biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki gorzkiego kakao
spora szczypta proszku do pieczenia

Jajka z cukrem i wodą lekko podgrzać i ubijać na puch. Do gotowej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Piec w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w 180°C i pozostawić do wystygnięcia.

orzechy: 
250g orzechów włoskich (połowa zmielonych, połowa posiekanych)
200g masła
150g cukru
3 łyżki mleka

Całość gotować razem ok. 10 minut. Gorącą masę wylać na wyłożoną folią aluminiową blachę. Piec ok. 10 minut w 180°C (trzeba uważać, żeby orzechy nie zaczęły się przypalać). Po wyjęciu z piekarnika masa będzie lekko płynna, ale po ostudzeniu stanie się chrupka i karmelowa.

krem:
2 kostki masła/margaryny
2 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki gorzkiego kakao
25ml wódki

Jajka sparzyć i ubić z cukrem. Miękki tłuszcz utrzeć na puch. Dalej ucierać, dodając stopniowo jajka z cukrem. Wmieszać wódkę i przesiane kakao.

dodatkowo:
kilka łyżek soku z ananasa z puszki

Biszkopt nasączyć sokiem i posmarować kremem. Na wierzchu ułożyć upieczone orzechy.
Ciasto kroić przewracając je najpierw na druga stronę (orzechami do dołu), żeby orzechy się nie połamały.

źródło przepisu: Babcia Zosia, Ciocia Basia

17 komentarzy:

  1. ach jeśli to smak z czasów dzieciństwa
    to z samego sentymentu leci mi ślinka
    a od patrzenia na te smakowite foty mam ochotę na dokładkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda kusząco. Wyobrażam sobie, jakie musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie, choć nie gustuję w maślanych kremach! ; )

    śliczne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię jak źródłem przepisu jest Babcia Zosia. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest za, że to co starsze i domowe jest 100% lepsze od tych z cukierni. Twoje wygląda cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto wygląda perfekcyjnie! ale chyba najbardziej to ci zazdroszczę takiego zeszytu z ciekawymi przepisami!:) niezły klimat:)

    OdpowiedzUsuń
  7. o mniam :) idealne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudownie! Podoba mi się, że to ciasto babcine :). Mam nadzieję odziedziczyć po mojej babci jej kulinarne zeszyty :).
    Orzechy i krem :). Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię ciasta, które mają w sobie orzechy ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo mi się podoba! zrobię przy najbliższej okazji ;]

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe ciacho:) Orzechy i czekolada - mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ kusisz tymi ciastami!
    Chyba masz zapas przepisów, co? :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Same babcine smakowitosci próbujesz Sylwio a wychodzi Ci to rewelacyjnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale Twoja rodzinka ma wspaniałe przepisy, to istny skarb, bo ciasto wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń