21.05.2011

Babcine. Orzechowe ciasto z kremem z nutelli.

Po babci odziedziczyłam nie tylko słabość do jedzenia, ale przede wszystkim do jego przygotowywania. Wiele brakuje mi do tej niezwykłej łatwości w pieczeniu jaką ona posiada, do tego dorzucania składników bez miarki, a jednak zawsze idealnie. Mam swoje ulubione wypieki, oprócz lekkich drożdżowych kocham te czekoladowe, ciężkie, z orzechami lub innymi bakaliami. Nie na wszystkie z nich znam przepis, nie wszystkie potrafiłabym upiec. Wiele brakuje mi lat i doświadczenia, żeby dojść do takich efektów jak moja babcia, więc uczę się gdy tylko mam okazję.


Myślę, że każdy ma jedno takie ciasto, które wybrałby spośród wszystkich innych. Takie, którego mógłby zjeść naprawdę dużo. Takie... Dla mnie to właśnie ono. Cudowne połączenie orzechów i czekolady, czasami pieczone jako wysoki tort, czasem na zwykłej blasze. Idealne. Tym razem na urodziny mojego brata, bo zrobienie go bez okazji byłoby grzechem ;) Tu nie ma mowy o pełnoziarnistej mące, tu nikt nie pyta ile dodano masła, tu każdy chce się załapać na jak największy kawałek, a potem prosi o jeszcze.

ORZECHOWE CIASTO Z KREMEM Z NUTELLI
biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki gorzkiego kakao
spora szczypta proszku do pieczenia

Jajka z cukrem i wodą lekko podgrzać i ubijać na puch. Do gotowej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Piec w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w 180°C i pozostawić do wystygnięcia.

orzechy:
4 białka
7 łyżek cukru
180g orzechów włoskich, drobno posiekanych

białka ubić na sztywno powoli dodając cukier. delikatnie wymieszać z orzechami. piec na papierze około 20 minut w 180°C. zostawić do wystygnięcia.

krem:
2 jajka
3-4 łyżki cukru
1 kostka margaryny
1 kostka masła
1/3 - 1/2 słoika nutelli (115-175g)
kilka posiekanych orzechów włoskich
25g wódki

Jajka sparzyć i ubić z cukrem. Miękki tłuszcz utrzeć, dodać nutellę (ilość zależy od tego jak ciemny krem chcemy uzyskać). Dalej ucierać dodając powoli jajka z cukrem, a potem alkohol i orzechy.

polewa:
4 kostki gorzkiej czekolady
niepełna łyżka margaryny

Podgrzać czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dokładnie wymieszać z margaryną.
Ułożyć warstwami: biszkopt, cienką warstwę dżemu truskawkowego, krem, orzechy, polewę. Włożyć do lodówki. Ciasto jest gotowe po 1-2 godzinach.

*W poniedziałek wyjeżdżam na trzy dni na wycieczkę szkolną, nie wiem czy dam radę dodać jeszcze jakiś wpis, więc następny może się pojawić dopiero w czwartek lub piątek.

21 komentarzy:

  1. Krem z Nutelli mogę jeść w ciemno w każdej postaci.
    A to ciasto po prostu idealnie pasuje moim wszystkim zmysłom i smakom - pyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm porzucam dietę i wpadam do Ciebie na ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. och - zakochałam się.
    wcześniejszy komentarz zapisał się tylko z 'och. '; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne musi być, wygląda bardzo, bardzo kusząco!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie dziwię się, że to właśnie to jest "twoje" ciasto. wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak widzę takie ciasto to tylko wzdycham...z tęsknoty:)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj zjadłabym takie ciacho.. szkoda ze moja babcia takich nie piekła.

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda wspaniale.
    pierwszorzędne. a już tak rozkosznie kusi... ;p

    OdpowiedzUsuń
  10. Myślę, że ono ma wszelkie cechy również mojego ciasta.)
    Nie.
    Jestem tego pewna.:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ile pysznych smaków w jednym cieście! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglada obłędnie, muszę zapisać :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniałe! a, i spokojnie ze sztuka kulinarną/pieczenia - bez pośpiechu warto odkrywać i się uczyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. absolutnie muszę je zrobić (a przynajmniej spróbować), wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  15. czy w przepisie na krem dodaje sie i masło i margaryne w calosci?? ponizej jest mowa o lyzce margaryny dodanej do czekolady
    Dlaczego na zdjeciu warstwa ktora powinna byc z nutella jest koloru bialego ??:) dzieki za odp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do kremu daje się całe masło i całą margarynę - stąd jasny kolor kremu, ponieważ nie dodaje się do niego kakao tylko nutellę.
      W polewie dodadkowa margaryna dla płynności czekolady.

      Usuń
  16. a czy krem nie bedzie margarynowy w smaku? nie mam doswiadczenia z kremowymi ciastami, wiec bardzo prosze o odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń