Miałam ochotę na coś lekkiego, zdrowego, a jednocześnie szybkiego w przygotowaniu. Padło na tuńczykowe burgery. W połączeniu z okrągłym pełnoziarnistym ryżem i warzywami gotowanymi na parze stanowiły pyszny, kolorowy i pozytywnie nastrajający obiad.
BURGERY Z TUŃCZYKA /4 porcje, 12 kotlecików/
2 puszki tuńczyka w wodzie
2 jajka
1 starta marchew
1 starta cebula
kawałek drobno pokrojonego pora
1/2 posiekanego ząbka czosnku
sok z cytryny lub limonki
otręby owsiane
pietruszka lub inne świeże zioła (u mnie szczypiorek, koperek i bazylia)
sól i pieprz
inne ulubione przyprawy (dałam ostrą paprykę)
Podawać z dowolnymi dodatkami. Może to być ryż, kasza lub po prostu bułka, sos i warzywa.
Smacznego :)
źródło przepisu: thingsyouremember
Podoba mi się, zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńRównież zapiszę. Jedyne co mnie zastanawia to , czy burgery nie sĄ mocno tuńczykowe. Bo ostatnio mi się jakoś przejadł. No, ale pewnie poprzez dodanie cebulki, marchewki, pora smak jest wyważony :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
W takim razie spróbuję jeszcze w tym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Ostatnio takie burgery tuńczykowe mi bardzo zasmakowały :)
OdpowiedzUsuńIle należy dodać tych otrębów?
OdpowiedzUsuńCzy można zamiast otrębów owsianych dodać otręby pszenne? Z góry dziękuję za odpowiedź:)
Pozdrawiam:)
Do odpowiedniej konsystencji, nie wiem dokładnie ile dałam. Raczej nie można zastąpić, bo te otręby bardzo różnią się od siebie.
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj te burgery na obiad i wyszły pyszne. Rewelacyjny pomysł!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :D
OdpowiedzUsuń