12.04.2011

Zdrowo i kolorowo. Burgery z tuńczyka.

Miałam ochotę na coś lekkiego, zdrowego, a jednocześnie szybkiego w przygotowaniu. Padło na tuńczykowe burgery. W połączeniu z okrągłym pełnoziarnistym ryżem i warzywami gotowanymi na parze stanowiły pyszny, kolorowy i pozytywnie nastrajający obiad.


BURGERY Z TUŃCZYKA /4 porcje, 12 kotlecików/
2 puszki tuńczyka w wodzie
2 jajka
1 starta marchew
1 starta cebula
kawałek drobno pokrojonego pora
1/2 posiekanego ząbka czosnku
sok z cytryny lub limonki
otręby owsiane
pietruszka lub inne świeże zioła (u mnie szczypiorek, koperek i bazylia)
sól i pieprz 
inne ulubione przyprawy (dałam ostrą paprykę)

Tuńczyka dobrze odsączyć. Wymieszać wszystkie składniki. Formować kotleciki układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 225 stopni ok. 10 minut. W połowie pieczenia obrócić burgery na drugą stronę.
Podawać z dowolnymi dodatkami. Może to być ryż, kasza lub po prostu bułka, sos i warzywa.
Smacznego :)

źródło przepisu: thingsyouremember

8 komentarzy:

  1. Podoba mi się, zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Również zapiszę. Jedyne co mnie zastanawia to , czy burgery nie sĄ mocno tuńczykowe. Bo ostatnio mi się jakoś przejadł. No, ale pewnie poprzez dodanie cebulki, marchewki, pora smak jest wyważony :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim razie spróbuję jeszcze w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super :) Ostatnio takie burgery tuńczykowe mi bardzo zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile należy dodać tych otrębów?
    Czy można zamiast otrębów owsianych dodać otręby pszenne? Z góry dziękuję za odpowiedź:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do odpowiedniej konsystencji, nie wiem dokładnie ile dałam. Raczej nie można zastąpić, bo te otręby bardzo różnią się od siebie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam wczoraj te burgery na obiad i wyszły pyszne. Rewelacyjny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszę się, że smakowały :D

    OdpowiedzUsuń