15.04.2011

Prościej się nie da. Pyszne i zdrowe masło migdałowe.

Trochę przyjemności i trochę ciepła. Jeśli nie danych przez pogodę to przynajmniej w postaci pysznego, kolorowego jedzenia. Było dzwonko łososia na parze z ziemniakami i duża ilością różnych warzyw, ale o tym może kiedy indziej, bo zdjęcia brak. 
Dzisiaj chciałabym przedstawić domowe masło, które z resztą można zrobić z każdych orzechów. Wczoraj, z napływem chęci, wolnym czasem i pomocą miksera wyczarowałam to oto pyszne kremowe cudo z migdałów.


MASŁO MIGDAŁOWE /mały słoik/
200g migdałów
dobry olej roślinny (opcjonalnie)

Migdały podprażyć na dużej patelni lub w piekarniku. Miksować w blenderze z przerwami, żeby nie dopuścić do przegrzania blendera, aż powstanie gładka masa.
Dla większej smarowności można dodać trochę dobrego oleju (dałam z pestek winogron).
Przechowywać w zamkniętym słoiku w temperaturze pokojowej w zacienionym miejscu. Podawać... z tym, do czego wam pasuje :) Najbardziej lubię wymieszać w gorącej owsiance, wtedy nabiera ona pysznego aromatu i smaku. Wspaniałe też na kanapkach np. z dżemem.

11 komentarzy:

  1. Już od dawna mi takie chodziło po głowie... Czytasz mi w myślach. ;) U mnie niedługo pojawi się masełko z różnych pestek. Migdałowe też chyba zrobię, musi być super do zup mlecznych na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi cały czas po głowie chodzi zrobienie masła orzechowego ale jakoś się zabrać nie mogę. Propozycja migdałowa też bardzo kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zadałam Ci tu pytanie : http://przepisoweinspiracje.blogspot.com/2011/02/setny-przepis-szybkie-i-zdrowe-ciasto-z.html jeśli możesz, odpisz :)
    masz jakiś przepis na ciasto z mąki żytniej?

    OdpowiedzUsuń
  4. odpowiedziałam pod tamtym postem :) co do mąki żytniej to z jej użyciem robiłam ten chlebek bananowy: http://przepisoweinspiracje.blogspot.com/2011/02/chlebek-bananowy.html, nie wiem czemu ostatnio poznikały mi wszystkie zdjęcia... postaram się to naprawić w najbliższym czasie. mam też dwa znalezione przepisy, które mam zamiar wypróbować, bo lubię ciemne, czekoladowe ciasta: http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/razowy_chlebek_bananowy/przepis.html
    http://www.kwestiasmaku.com/desery/brownie/brownie_z_orzechami/przepis.html

    OdpowiedzUsuń
  5. od dłuższego czasu poszukuję masła migdałowego. z internetu nie zamawiam, bo drugie tyle kosztuje przesyłka i chyba pozostało mi zrobienie sobie samej własnego. z tym że jak dla mnie obowiązkowo do tego troszkę soli, uwielbiam kontrast słodko-słonego smaku ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. :) doprawiać można wedle uznania np. solą, wanilią, kardamonem itd.

    OdpowiedzUsuń
  7. jako miłośniczka wszelkich orzechowo-migdałowo-czekoladowych smarowideł na pewno zrobię.
    i już myślę nad dodatkami... mmm, gorzka czekolada. wanilia. mniam.

    OdpowiedzUsuń
  8. ile mniej więcej oleju dodałaś do tej ilości migdałów? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. około łyżki, ale dużo zależy od tego, jaką konsystencję chcesz otrzymać

    OdpowiedzUsuń
  10. hmm, myślałam, że znacznie więcej. zależy mi na takiej konsystencji, jaką mają te masła orzechowe kupne. taka Ci wyszła? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyszło ładnie kremowe, jak te ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń