16.04.2011

Makaron i cukinia. Zapiekanka na wspomnienie lata.

Od makaronu bardziej lubię już tylko zapiekanki z makaronu ;) No i jagody, na które z utęsknieniem czekam, ale to już inna historia... Ta zapiekanka szczególnie kojarzy mi się z latem i to chyba wtedy ostatnio ją robiłam. Zapomniałam o tym przepisie, a szkoda. Jest przepyszna, łatwa, a połączenie zapachów, podczas smażenia warzyw, wprost cudowne. Gorąco polecam.


ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ I KURCZAKIEM /4 porcje/
pół opakowania dowolnego makaronu (dałam pełnoziarniste penne)
1 cukinia
2 marchewki
kilka pieczarek
1 czerwona papryka
1 pierś z kurczaka
sól i pieprz
mąka kukurydziana
kawałek żółtego sera
oliwa z oliwek

Kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić i usmażyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Warzywa oczyścić i pokroić. Usmażyć na patelni - nie powinny być zbyt miękkie. Sos, który powstał podczas smażenia warzyw zagęścić odrobiną mąki wymieszanej z wodą. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać. Zapiekankę dość obficie posypać startym serem i zapiekać (w 180°C) aż się rozpuści.

źródło przepisu: cookingroom

4 komentarze:

  1. Prostota czasem jest najlepszym rozwiązaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nawet nie pamiętam kiedy jadłam makaron :) Jakoś od niego odeszłam, ale ten przepis bardzo zachęca do powrotu. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poczekam na cukinię i na pewno wypróbuję. ;)

    OdpowiedzUsuń