18.04.2011

A na patelni frittata.

Zbyt wiele wzięłam ostatnio na siebie obowiązków, powoli, ale skutecznie zaczynam się wykańczać fizycznie i psychicznie. Nigdy jednak nie miałam aż tak mało czasu żebym nie zdążyła czegoś sobie upichcić. Dzisiaj po krótkim zastanowieniu co zrobić na obiad znowu padło na coś z typu domowych fast foodów. Chociaż frittata jest zdrowa i niskokaloryczna to duża i bardzo sycąca. 

Na razie jeszcze dania typowe dla mnie. jednak już w tym tygodniu możecie spodziewać się kilku nieco innych, słodkich potraw, nie koniecznie razowych i lekkich ;) Będę piekła razem z moją babcią, mistrzynią słodkich wypieków, które są tak pyszne, że lepiej ich nie "uzdrawiać" (ew. udziwniać) na siłę. Popstrykam trochę i pokażę.


FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI, PAPRYKĄ I CUKINIĄ /2 średnie frittaty/
po 3 jajka na placek
3 średniej wielkości ziemniaki
1/2 cukinii
1 czerwona papryka
pół żółtej i czerwonej cebuli
6 pieczarek
szczypiorek z dymki
oliwa

Warzywa umyć i pokroić w dowolnej wielkości kawałki. tak, aby możliwie szybko się udusiły.
Podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek, często mieszając. Najlepszym wskaźnikiem jest ziemniak - kiedy będzie tak miękki, aby wbić w niego bez problemu widelec - znaczy że już.
Jajka roztrzepać porządnie, doprawić solą i pieprzem mielonym. Masą z jaj zalać warzywa. Frittate smażyć należy tak długo, aż zetnie się pod spodem - na górze może zostać surowa. Aby ją odwrócić należy przełożyć placek na talerz, przykryć patelnią i odwracając konstrukcję o 180 stopni umieścić go spowrotem na patelni (tym razem drugą stroną). Smażenie drugiej strony zabiera o wiele mniej czasu, po kilku minutach wszystko jest gotowe.
Można podać z ulubionym sosem lub salsą. Smacznego.

źródło przepisu: tomyjemy

5 komentarzy:

  1. bardzo lubię frittatę. można z nią eksperymentować na tyle sposobów

    OdpowiedzUsuń
  2. Trafiłam na Twojego bloga przypadkiem i bardzo mi się podoba. Fajne, szybkie i proste przepisy, a przede wszystkim zdrowe.
    A co do słodkich wypieków to z niecierpliwością czekam na te zdrowe, razowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fritatta jest mega, można ją pokroić w trójkąty i ma się oszukaną pizzę ;P.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy07 maja, 2011

    cała ma około 410kcal, jak coś ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. To chyba hiszpańska tortilla, a włoska frittata byłaby z makaronem lub bez niego, a nie ziemniakami.;) A zresztą nieważna nazwa, najważniejsze, że smaczne.:)

    OdpowiedzUsuń