24.09.2013

Ciasto makowe z czekoladą.


Ciasto makowe /24x35cm/
200g margaryny
5 żółtek + 5 białek jaj
400g cukru
1 szkl. mleka
250g suchego maku
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 garście nasion słonecznika
2 garście rodzynek

Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem.
Mleko zagotować, zdjąć z ognia i wymieszać z makiem. Po ostudzeniu połączyć z masą z margaryny, żółtek i cukru. Dodać mąkę, nasiona, rodzynki i proszek do pieczenia. 
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
Piec w 180°C w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 45 minut.

2 rządki czekolady mlecznej
1 łyżka kakao
1 łyżka masła

Składniki na polewę rozpuścić razem i rozsmarować na ostudzonym cieście.


8 komentarzy:

  1. kurde, że tez nie mam piekarnika u siebie w Krk ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama robiła bardzo podobne! Pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  3. wszelkie makowe ciasta u mnie mile widziane, pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świątecznie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie ono śliczne! Piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie! :-) Już dawno nie jadłam ciasta z makiem. A to jeszcze z czekoladą, więc podwójnie pyszne ;-)

    OdpowiedzUsuń