18.04.2013

Drożdżówki razowe, czyli na zdrowo i smacznie.


Gdy pojawiają się trudności, zły humor czy po prostu chęć na coś słodkiego, piekę drożdżowe, jem drożdżowe i częstuję innych drożdżowym. W wersji takiej, jakiej lubimy najbardziej. Tym razem też z powiewem zbliżającego się lata w postaci nie za słodkich jeszcze truskawek.


Pełnoziarniste drożdżówki
2x ciasto na pełnoziarniste drożdżówki zamieszczane tu<

z twarogiem i truskawkami
1/4 powyższego ciasta
200g półtłustego twarogu
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 żółtko
kilka truskawek

Twaróg, cukier i żółtko rozgnieść widelcem. Wymieszać z pokrojonymi truskawkami.
Ciasto rozwałkować, rozsmarować na nim nadzienie, zwinąć w rulon i podzielić na bułeczki.
Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.

z karmelizowanymi bananami
1/4 powyższego ciasta

2 duże dojrzałe banany
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
trochę cynamonu

Banany pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać cukier, cynamon i wymieszać. Dorzucić banany i karmelizować, mieszając, aż zmiękną. Gotowymi i ostudzonymi nadziewać bułeczki.

z czekoladą

z powidłami śliwkowymi

17 komentarzy:

  1. I Ty też z tymi bananami karmelizowanymi? Kurcze musze sobie takie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie wyglądają zdrowiej. Na pewno są (były ;) ) pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. !omg wyglądają super :D
    a ja wczoraj cinnamon rollsy robiłam :D
    trzeba było wcześniej to wstawić

    OdpowiedzUsuń
  4. W pełni się zgadzam, że nie ma to jak drożdżowe ciasto ;) jest pyszne zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skradłaś mnie tym przepisem. Uwielbiam drożdżowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale świetne są! Naprawdę pysznie się prezentują i ta razowa wersja bardzo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. drożdżówki - pycha !! te nadzienia są świetne ,takie smaczne <3

    OdpowiedzUsuń
  8. zabieram jedną :D super wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  9. malutkie :) ale pewnie przepyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak apetycznie wyglądają. Biorę po jednej z każdego rodzaju ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale świetne! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. 180 C 20 min czy lepiej tak jak jest w przepisie innym u Pani 220 C na 15 min ? tu jest tak a tam jest inaczej, pogubiłam się

    OdpowiedzUsuń