Gdy pojawiają się trudności, zły humor czy po prostu chęć na coś słodkiego, piekę drożdżowe, jem drożdżowe i częstuję innych drożdżowym. W wersji takiej, jakiej lubimy najbardziej. Tym razem też z powiewem zbliżającego się lata w postaci nie za słodkich jeszcze truskawek.
Pełnoziarniste drożdżówki
2x ciasto na pełnoziarniste drożdżówki zamieszczane tu<
z twarogiem i truskawkami
1/4 powyższego ciasta
200g półtłustego twarogu
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 żółtko
kilka truskawek
Twaróg, cukier i żółtko rozgnieść widelcem. Wymieszać z pokrojonymi truskawkami.
Ciasto rozwałkować, rozsmarować na nim nadzienie, zwinąć w rulon i podzielić na bułeczki.
Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
z karmelizowanymi bananami
1/4 powyższego ciasta
2 duże dojrzałe banany
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
trochę cynamonu
Banany pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać cukier, cynamon i wymieszać. Dorzucić banany i karmelizować, mieszając, aż zmiękną. Gotowymi i ostudzonymi nadziewać bułeczki.
z czekoladą
z powidłami śliwkowymi
I Ty też z tymi bananami karmelizowanymi? Kurcze musze sobie takie zrobić
OdpowiedzUsuńFaktycznie wyglądają zdrowiej. Na pewno są (były ;) ) pyszne.
OdpowiedzUsuń!omg wyglądają super :D
OdpowiedzUsuńa ja wczoraj cinnamon rollsy robiłam :D
trzeba było wcześniej to wstawić
W pełni się zgadzam, że nie ma to jak drożdżowe ciasto ;) jest pyszne zawsze i wszędzie :)
OdpowiedzUsuńpoproszę z bananami <3 :D
OdpowiedzUsuńSkradłaś mnie tym przepisem. Uwielbiam drożdżowe wypieki:)
OdpowiedzUsuńAle świetne są! Naprawdę pysznie się prezentują i ta razowa wersja bardzo do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńdrożdżówki - pycha !! te nadzienia są świetne ,takie smaczne <3
OdpowiedzUsuńzabieram jedną :D super wyglądają!
OdpowiedzUsuńidealne do pracy ;)
OdpowiedzUsuńmalutkie :) ale pewnie przepyszne ! :)
OdpowiedzUsuńCzyli tak jak lubię! :)
OdpowiedzUsuńSłodziutkie:)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńJak apetycznie wyglądają. Biorę po jednej z każdego rodzaju ;)
OdpowiedzUsuńAle świetne! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuń180 C 20 min czy lepiej tak jak jest w przepisie innym u Pani 220 C na 15 min ? tu jest tak a tam jest inaczej, pogubiłam się
OdpowiedzUsuń