19.11.2012

Sernik z migdałami bez spodu.

Tak szybko znikającego sernika chyba jeszcze nigdy nie zrobiłam. To tylko dowód na to, jak zachwycił smakiem. Prosty, bez komplikacji w przygotowaniu i z delikatnym akcentem migdałowych płatków. Z całą pewnością będzie wracał na stół.


Sernik z płatkami migdałów
(przepis z Bake&Taste)
200g masła
200g cukru
1 łyżka rumu
4 jajka
1 kg twarogu (dałam półtłusty w kostkach)
2 torebki budyniu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
50g siekanych migdałów
50g rodzynek (pominęłam)

Tłuszcz, cukier i rum utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, ser oraz budyń w proszku. Całość wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, migdałami i rodzynkami (jeśli dodacie).
Spód tortownicy (okrągła, 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, bok wysmarować tłuszczem. Do formy wyłożyć masę serową i piec około około 60 minut w 175 stopniach.
Po upieczeniu zostawić ciasto na pół godziny w formie, następnie wyjąć i osuszyć na kratce.

23 komentarze:

  1. Mam ochotę na jakiś sernik ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ten sernik!:D za to, że ma migdały i za to, że jest sernikiem <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja sie nie dziwie, źe szybko zniknął. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo podobny robimy w domu- to mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o nie! znowu mam ochotę na sernik... ten wygląda cudownie *.* chyba niedługo znowu zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm jaki wielkanocny... bo taki mi się tylko kojarzy z tymi świętami :P ale boski jest!

    OdpowiedzUsuń
  7. w sumie podobne te nasze piątkowe serniki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. a od kiedy to okrągła tortownica ma cztery rogi? ;) ;) kocham serniki miłością bezgraniczną, niestety na czas jakiś będę musiała się z nimi pożegnać, chociaż już kombinuję nad wersją odchudzoną ;) pozdrowienia z okolic Rybnika śle wierna czytelniczka/podglądaczka/podziwiaczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglada wprost idealnie, jak zolnierze na bitwe ;p

    Twoje wypieki zawsze wygladaja genialnie, ale tak po domowemu, nie sztucznie, przez co sa najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. boski serniczek , najlepsze ciacho ever ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo smacznie :) ja też mam w planach sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny! I pewnie równie smaczny!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Sernika z migdałami nigdy nie jadłam, a wygląda bardzo kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  14. Z sernikami już tak jest, że szybko znikają;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudownie smaczny ten serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam serniki, zwłaszcza te bez spodu ;) a ten wygląda znakomicie :)

    PS: Nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog
    Po więcej informacji zapraszam do mnie:
    http://kuchniapelnamagii.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Prosty i pyszny. Kocham serniki!

    OdpowiedzUsuń
  18. fajnie, że go wypróbowałaś :) u mnie dokładnie to samo - znika zdecydowanie za szybko!

    OdpowiedzUsuń