25.11.2012

Ratatouille z soczewicą.

Aktualnie najbardziej przydają się rozgrzewające, sycące dania, które wprowadzają do domu doskonały aromat i odciągają uwagę od brzydkiej pogody. Takie jest to ratatouille. Może nie do końca taką nazwę powinna przybrać ta potrawa, bo do oryginalnego ratatouille mu daleko. Tak czy siak, zwał jak zwał, jest pyszne.


Ratatouille z czerwoną soczewicą /1 porcja/
1 łyżeczka oleju

1/2 cebuli
1 mały bakłażan
marchewka
1/2 czerwonej papryki
1/3 cukinii
1 pomidor
4 łyżki czerwonej soczewicy
suszone zioła: oregano i bazylia
ostra papryka w proszku
sól

Bakłażana pokroić w plastry, posypać obficie solą i odstawić na ok. 15 minut. W tym czasie pokroić cebulę, marchewkę i resztę warzyw. Bakłażana opłukać i także pokroić w kostkę.
Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i bakłażana. Gdy lekko zmięknie, dodać resztę składników i soczewicę. Dusić pod przykryciem do miękkości soczewicy i przyprawić.
Podawać gorące z pieczywem, makaronem, ryżem lub solo.

19 komentarzy:

  1. Mniam chyba się skuszę! Mniejsza o to, że nie lubie papryki ;p To wygląda zbyt pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie. Szkoda, że bardzo, bardzo nie lubię bakłażana, moża go jakoś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie szukałam przepisu na coś pysznego z dodatkiem soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ratatuj, ale z soczewicą nie jadłam. Mi by na pewno taki dodatek smakował, boję się jednak, że Mężowi nie :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Najs, aż musiałam się przejść do lodówki, by sprawdzić, czy to nie to samo, co u mnie. *żart suchy jak słoma*

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno wspaniale się sprawdza na taką pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne i rozgrzewające :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. a ostatnio myślałam o kupieniu soczewicy, ale stwierdziłam, że bez sensu, bo co z niej zrobić;d a tu proszę!

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniałe ratatuj! i dużo dużo ziół!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  10. Rozgrzewające i smaczne :]

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój mąż robi cudowną wersję klasyczną. Podpowiem mu o soczewicy na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mój mąż robi cudowną wersję klasyczną. Podpowiem mu o soczewicy na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio polubiłam wszelakie zastosowanie soczewicy, jest pyszna, w ogóle przez lata zaniedbywałam rośliny strączkowe, co teraz będę nadrabiać. Twoje danie jest z pewnością pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. fajne jedzonko na te chłody które nastają ...

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przesmacznie ! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń