04.11.2012

Drożdżowe koperty z soczewicą.


Polubione i obiecane.


Drożdżowe koperty z soczewicą
(przepis z LawendowegoDomu)
ciasto:
500 g mąki pszennej
opakowanie drożdży instant
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłej wody
½ szklanki oleju
sól

nadzienie:
200 g czerwonej soczewicy
2 cebule średniej wielkości
2 marchewki
1 łyżka majeranku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 jajko
sól
świeżo mielony pieprz
olej do smażenia

dodatkowo żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniem

Drożdże wymieszać w misce z mąką, dodać sól i cukier. W dzbanku wymieszać ciepłą wodę i olej i wlać do miski z suchymi składnikami. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto i odstawić je na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja to zrobiłam w maszynie do pieczenia chleba).

W tym czasie przygotować farsz. Ugotować soczewicę (nie trzeba jej wcześniej moczyć). Cebulę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach lub posiekać w blenderze. Cebulę smażyć powoli na sporej ilości oleju, aż zacznie lekko brązowieć, dodać marchewkę, smażyć razem ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Zestawić z ognia, dodać roztarty czosnek, majeranek, koncentrat, sól, pieprz i paprykę, wymieszać dokładnie i połączyć z soczewicą. Przed dodaniem jajka farsz należy spróbować. Powinien być przyprawiony trochę na wyrost i zdecydowanie tłusty. Pamiętajmy, że trafi on w sam środek drożdżowej otuliny i jego moc zdecydowanie osłabnie. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i podzielić na kwadraty. Nakładać farsz i zlepić brzegi.

Posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Piec ok. 20 minut.

21 komentarzy:

  1. świetne są! na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam, są przepyszne :) nieco zmodyfikowałam przepis, ale na pewno je kiedyś powtórzę! na razie mam 2 zamrożone na zapas :)

      Usuń
  2. Ile wyszło Ci kopert z całego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. A co myślisz o ich mrożeniu? Przepis jest bardzo kuszący, a przydałby mi się takie gotowe obiadki tylko do odgrzania. :) Słodkie drożdżowe wypieki zamrożone nigdy mnie nie zawiodły, z takim wytrawnym farszem chyba nie powinno być również problemu? :)

      Usuń
    3. Oczywiście można mrozić :)

      Usuń
  3. Myslisz ze brązowa soczewica będzie w nich dobrze smakowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie pasowała brązowe i zielona. Różnica będzie w sposobie przygotowania, bo te dwa rodzaje trzeba będzie wcześniej namoczyć - czerwona tego nie wymaga.

      Usuń
  4. ja coś podobnego robię z kapusta, albo z mięsem, ale z soczewicą musi też pysznie smakować

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest farsz, na który czeka moje zamrożone ciasto drożdżowe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Z takim farszem bardzo mi się podoba!:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis do wyprobowania :) Ciekawa propozycja obiadowa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam, choć troszkę zmodyfikowałam przepis. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Te pół szklanki oleju w przepisie dodać tylko do ciasta, a do smażenia farszu dodać osobno, czy podana ilość oleju jest i do farszu i do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pół szklanki oleju do samego ciasta.

      Usuń