10.06.2012

Makaronowo. Kalafior w musztardowym sosie.


Do pewnego momentu kalafiora nie wyobrażałam sobie pod inną postacią niż w panierce. Młode ziemniaczki, koperek, jajko - domowy klasyk. Smak zapamiętany z dzieciństwa, taki, do którego z przyjemnością się wraca. Tym razem zapragnęłam innej odsłony tego warzywa, a gdyby tak musztarda? Albo kurczak i tymianek?
Znalazłam, wypróbowałam, polecam i powtórzę.


Makaron z kurczakiem i kalafiorem w sosie musztardowym /2-3 porcje/
2 piersi z kurczaka
1 średnia cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka tymianku
1/2 szklanki bulionu
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki musztardy Dijon
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka mąki kukurydzianej rozpuszczona w 2 łyżkach bulionu


Obrać i posiekać cebulę. Podsmażyć cebulę na oliwie na średnim ogniu. 
Kiedy cebula się zrumieni, dodać kurczaka. Opiec, mieszając. Dodać tymianek, musztardę, wino i bulionPrzykryć, zmniejszyć ogień i dusić, aż kurczak będzie gotowy, około 15 minut.
Rozpuścić skrobię w bulionie. Zwiększyć ogień i dodać ją do sosu. Mieszać, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać z jogurtem.


ok. 100g makaronu
1/3 główki kalafiora
1/2 szklanki startego sera
 

W dużym garnku zagotować wodę. Dodać szczyptę soli. Pokroić kalafior w różyczki. Kiedy woda się zagotuje dodać makaron i kalafior. Gotować, aż oba będę gotowe - ok. 11 minut. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Wymieszać z sosem.
Podałam z rukolą.

21 komentarzy:

  1. uwielbiam makarony z przeróżnymi dodatkami, a z takim połączeniem jeszcze nie jadłam, ale wygląda i brzmi świetnie! koniecznie do spróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. sprobuję a czym moge zastapic białe wino?

    OdpowiedzUsuń
  3. Za kalafiorem i musztardą nie przepadam specjalnie, ale spróbowałabym, chociażby dla samego makaronu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam że do tej pory kalafior tez istniał dla mnie tylko z panierką, ew solo, z przyprawami i szukałam sposobu żeby go sobie urozmaicić. A że musztardę bardzo lubię, to chętnie wypróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeżeli chodzi o kalafior to mogę Ci zdecydowanie polecić kotleciki kalafiorowe, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. o jaki fajny pomysł na kalafiora ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, tak prosto, a tak smacznie. Lubię wariacje na temat kalafiora :)

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo apetyczna odsłona kalafiora :) wypróbuję !

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio widzę dużo przepisów na kalafior, jestem mega ciekawa smaku tego musztardowego sosu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kalafior, makaron, kurczak, yummy! przepis koniecznie do zapamiętania ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie kalafior zawsze z masłem i bułką tartą - takie małe uzależnienie. A w panierce nigdy nie jadłam. W ogóle... muszę się zacząć zdrowo odżywiać, zmotywuj mnieee :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja robię kalafiorek zawsze gotowany i jem taki właśnie, bez bułki tartej. Podoba mi się z ta musztardą:) Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To prawda, że kalafior zwykle z bułką i jajem - bardzo lubię to tradycyjne wydanie, ale chętnie jem kalafiora w innej postaci. Twoja propozycja świetna! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. musi być dobre:) a kalafior rzeczywiście daje duże możliwości:)


    Blog about life and travelling
    Blog about cooking

    OdpowiedzUsuń
  15. kocham kalafiory! Pod każdą postacią!

    Najczęściej jem je właśnie panierowane, ale czasem robię z nich też takie pulpeciki-klopsiki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda apetycznie, więc na pewno smakowało, może kiedyś skorzystam z przepisu...

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie zdałam sobie sprawę, że nigdy nie jadłam kalafiora z makaronem. Muszę spróbować:).

    OdpowiedzUsuń
  18. mmm... to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super smacznie!!! Dzięki za mega smaczne i proste przepisy!

    OdpowiedzUsuń