20.06.2012

Gofry na bogato. Czereśnie i czekolada.


Czereśnie, to jedne z tych owoców, na które czeka się cały rok, a potem trudno się od nich oderwać. Kiedyś na prowadzącej do domu ścieżce, zrywane po kryjomu z gałęzi wystającej poza płot któregoś ogrodu. Potem jedzone po wspięciu się na babcine drzewo, strasząc przy okazji łakome szpaki. Teraz wczesna, jasna odmiana prosto z sadu cioci. Słodkie, w duecie z czekoladą stanowią idealny dodatek do gofrów. Gorąco, jak waniliowy sos, polecam.



Gofry owsiane z czereśniami i sosem z białej czekolady /6 gofrów/

(przepis ze strony foodnouveau)

gofry:
3 łyżki masła
1 ¼ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
½ szklanki płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
¼ łyżeczki przyprawy do piernika
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Wszystkie składniki wymieszać i piec rumiane gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.

sos:
100 g białej czekolady
1/3 szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka [5 ml] Grand Marnier (opcjonalnie)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, dodać śmietanę, podgrzewać, mieszając.

dodatkowo:
świeże czereśnie, wypestkowane
płatki migdałów


44 komentarze:

  1. O! Jak pysznie wyglądają ;) Jak tylko zdobędę czereśnie, to takie zrobię.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do udziału w akacji w czereśniowym raju :D

    OdpowiedzUsuń
  3. gofry z czereśniami!
    wiem o czym będę marzyła do jutra rana!
    a potem spełnię marzenie :)))
    dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm u mnie też gofrowo :) pysznie wyglądają, no i dodatki wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale tu smacznie u ciebie!:) goferki mniammmm

    OdpowiedzUsuń
  6. Czereśnie - moja słabość:) Apetyczne gofry, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. a ile kalorii beda miec same takie 'suche' gofry? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyżej podana jest wartość kaloryczna dla 1 gofra z 1/6 przygotowanej polewy, czereśniami i migdałami.
      Dla 1 gofra bez tych dodatków będzie to 271kcal.

      Usuń
    2. jak to? bez dodatków ma więcej kalorii niż z dodatkami?;)

      Usuń
    3. Musisz kliknąć na strzałkę nad wartościami, żeby zobaczyć je dla jednej porcji. Pewnie chodzi ci o porównanie dla kcal na 100g ;)

      Usuń
    4. fajny myk :D

      Usuń
    5. czyli jeden gofr+ te dodatki ma 451 kcal?

      czy z dwoma goframi?

      Usuń
    6. Z jednym to 451. Zjadłam 2 ^^

      Usuń
    7. i tyle? ;p

      Usuń
  8. Wyglądają wspaniale! Moje czereśnie jeszcze są zielone.. :P

    OdpowiedzUsuń
  9. pełnoziarniste gofry - poezja!!! u nas czereśnie już się kończą, mamy te czarne, czerwcowe, każde są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm, rozkosznie pyszne te gofry, na odległość potrafię wyobrazić sobie ich smak:)))

    OdpowiedzUsuń
  11. smarujesz czymś gorownicę przed wlaniem ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lekko olejem, ale tylko przed pierwszym pieczeniem.

      Usuń
  12. Śliczne gofry i wspaniale podane! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. no i czemu mi gofrownca nie działa!? działa, ale się przyklejają.
    już bym pędziła robić*_*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi też się przyklejają... ale ostatnio mi sie udały :D choć też się trochę przykleiły mimo oleju...

      Usuń
  14. Dziękuję za udział w akcji :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Biała czekolada i czereśnie... już mam ochotę na te gofry:-).
    Możesz napisać jaką moc ma Twoja gofrownica?

    OdpowiedzUsuń
  16. Sosy z białej czekolady cudownie komponują się z owocami przełamującymi tą słodycz, uwielbiam takie połączenia ;D

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak tylko zobaczę gdziekolwiek gofrownicę muszę ją koniecznie kupić. Narobiłaś mi takiej ochoty na gofry i do tego na samą noc.. :c
    Czereśniami delektowałam się wczoraj, szkoda, że były w misce tylko na kilka minut..

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam gofry a w takim towarzystwie to musi być niebo w gębie:)

    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  19. Na bogato, podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  20. To moja ulubiona odmiana czereśni. Wcale nie te bordowe są najlepsze ;)
    Z goframi apetycznie się komponują :)

    OdpowiedzUsuń
  21. A tak sobie obiecuję, że upiekę gofry ale na obiecankach się kończy...

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo podoba mi się ten sos z białej czekolady:-) Oj bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglądają przecudownie :) Od dawna marzę o własnej gofrownicy i co roku przed sezonem letnim obiecuję sobie, że tym razem kupię. Cóż, może w przyszłym roku... ;)
    Ps. Przepisu na gofry z masłem jeszcze nie znałam, babcia uczyła mnie robić na oleju rzepakowym, twierdząc, że lepiej znosi wysoką temperaturę gofrownicy i nie traci swoich zdrowotnych właściwości.

    OdpowiedzUsuń
  24. Zapisane do wyprobowania..dzieki za udzial w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  25. Gofry wyglądają przepięknie i zachęcająco! Widze,że to nie tylko moja opinia. Cały blog wydaję się być ciekawy,a przepisy niezwykłe i przede wszystkim zdrowe! chciałabym mieć taką umiejętność wykonania takich fotografii jak pani.Gratuluje pani wysiłku włożonego w powstawanie strony,pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń