21.03.2012

Na kremowo, na szybko, na obiad.


Długo nie pojawiały się tu tytułowe makarony. Przyczyną wcale nie jest fakt, że ich nie jadam. Stawiałabym raczej na to, że najczęściej po powrocie do domu gotuję makaron, a potem wrzucam do niego to, co akurat mam pod ręką. Tym razem godna pokazania wersja z kremowym, ale lekkim, niemal letnim, sosem. Sezon na bieganie w terenie został oficjalnie rozpoczęty, więc ta porcja zdrowej energii z pewnością się przyda. W dodatku w pysznej odsłonie, bo groszek i pieczarki to dla mnie połączenie niemal tak idealne jak jabłko i cynamon, czekolada i maliny, ryba i cytryna czy rzodkiewka i twarożek...


Makaron w lekkim białym sosie z szynką /2 porcje/
150g makaronu farfalle
4-5 pieczarek
2 garści zielonego groszku
2 małe pokrojone w kostkę marchewki
1 i 1/2 szkl mleka
1 łyżka mąki kukurydzianej
4 plastry gotowanej szynki
2-3 łyżki startego żółtego sera
szczypta gałki muszkatołowej
zioła prowansalskie
sól i pieprz


Makaron ugotować. W garnku z niewielką ilością oleju poddusić pokrojone pieczarki. Dodać groszek i marchewkę. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Doprawić ziołami.
Mleko zmiksować z dodatkiem mąki, gałki, soli i pieprzu lub umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wstrząsnąć, żeby składniki się połączyły.
Zwiększyć ogień i wlać mieszankę do warzyw. Dodać pokrojoną w paski szynkę. Mieszać aż sos zgęstnieje po czym dodać ser.



40 komentarzy:

  1. Dlatego wlasnie kocham makaron - mozna go jesc na miliony sposobow, niemalze ze wszystkim! Wystarczy odrobina kreatywnosci i za kazdym razem mozna wymyslac coraz to nowe, zaskakujace dania! Co do groszku i pieczarek zgadzam sie w 100%. Sama czesto przygotowuje z nich sos:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy z mąką ziemniaczaną wyjdzie...;)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Chodzi o to, żeby była to skrobia :)

      Usuń
  3. oj tak makarony po bieganiu to wspaniałe rozwiązanie, pyszna propozycja

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie jutro planuję zrobić jakiś makaron. Na taki 'mleczny sos' czaję się już od dawna;)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziekuje za doczepienie do biegowej akcji - przepis zapowiada sie mega smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wiosenna lekkość ach i barwy :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mniaaaam! kocham takie dania! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. takie kokardki z dodatkami wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się ten biały sos, smakowity makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  10. danie faktycznie lekkie ;3 yummy!

    OdpowiedzUsuń
  11. aa nie lubię makaronu, ale chyba taka wersja do mnie przemawia ;p

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wyglada ten makaronik :) Moge prosic miseczke? :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  13. ekstra makaron! ♥ kocham kocham kocham
    i ten sos świetny :D mmm

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem za. Zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Makarony są dobre na wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Naprawdę smakowicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. luubię makaron chociaż nigdy nie mam okazji by go przygotować bo nie mam pod ręką czegoś, co mogłabym do niego dodać. Wygląda smakowicie! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wpraszam się na miseczkę tego dobrodziejstwa:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kremowo? Jestem na tak! Chyba się wproszę na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie ma jak makaron. Uwielbiam, a groszek do tego to jest to.

    OdpowiedzUsuń
  21. musiał rewelacyjnie smakować, zwłaszcza z groszkiem <3.

    OdpowiedzUsuń
  22. mniam mniam , na sam widok pyszne a co dopiero posmakowac...

    OdpowiedzUsuń
  23. stała czytelniczka22 marca, 2012

    Muszę spróbować zrobić taki kremowy sos :)
    Ostatnio robiłam Twój wiosenny gulasz i wyszedł pyszny! :) Dobrze, że od razu zrobiłam z podwójnej ilości.

    OdpowiedzUsuń
  24. bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia

    aktywnemacierzynstwo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  25. No o taki obiad to ja bym się chętnie pokusiła :D
    Zapraszam do obserwowania mojego bloga ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  26. jakim cudem jeszcze nie wypróbowałam połączenia pieczarki+groszek? :o
    danie zapowiada się bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  27. Lubię takie sosy za to, że są cudownie kremowe i pyszne, a banalnie proste w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Też dziś jadłam makaron :) ale groszek u Ciebie bym wyrzuciła.

    OdpowiedzUsuń
  29. Taki styl, żew wrzucam co mam to podobno styl na studenta, hahaha. Swoją drogą często to praktykowałam jak mieszkałam sama. Bardzo smaczne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Poproszę to danie na jutrzejszy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam to połączenie :)
    Już od jakiegoś czasu robię taki sosik na bazie mleka (często sojowego), wywaru warzywnego i mąki kukurydzianej, dodaję jeszcze zwykle odrobinę tartego sera żółtego i gałkę. Jest naprawdę pyszny, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo lubię makaronowe dania i najczęściej tak jak Ty - wrzucam to co mam akurat pod ręką ;). Za groszkiem wręcz przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Fajne szybkie danie i do tego pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  34. dodałaś przepis do akcji ale nie ma tu wklejonego banerka. Czekam na uzupełnienie

    OdpowiedzUsuń
  35. Zapraszam do głosowania na zwycięskie przepisy: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/pomozcie-wybrac-zwyciezcow.html

    OdpowiedzUsuń
  36. Twój przepis zwyciężył w konkursie "Makarony Świata" z Barillą. Podsumowanie znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/zwyciezcy-w-konkursie-makarony-swiata-z.html. Proszę o przesłanie danych do wysyłki nagród.
    Ania
    http://nietylkopasta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń