15.01.2012

Hamburger di pollo e riso.

Lekkie burgery. Nic dodać nic ująć, bo co do smaku nikt nie powinien mieć wątpliwości. Wystarczy wykorzystać ulubiony ryż, ulubione przyprawy i wrzucić na ulubioną patelnię. Tak oto otrzymamy szybki, smaczny i zdrowy obiad, a jeśli coś zostanie można zabrać do szkoły lub pracy na lunch :). Przepis od dulcisinfurno.


Burgery drobiowo-ryżowe /6 sztuk/

350g mięsa z kurczaka
75g brązowego ryżu (lub białego)
sól i pieprz
papryka w proszku
nać pietruszki
oregano do smaku

Ryż ugotować w osolonej wodzie. W misce połączyć wszystkie składniki. Formować kulki i lekko spłaszczyć. Piec na gorącej patelni non-stick 5-10 minut z każdej strony na złoty kolor. Podawać.
U mnie z sosem czosnkowym (jogurt naturalny + wyciśnięty czosnek).


28 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł na zdrowy lunch:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podobają. Lekkie i zapewne pyszne. Ładne i apetyczne zdjęcia,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne i bardzo apetyczne. Rzeczywiście zdrowsza alternatywa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne bo lacza mieso z ryzem i do tego troche zielonego...raczej na po biegu:) mniam:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne burgery! ; )
    Używasz surowego mięsa, czy po obróbce termicznej?

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny sposób na burgery, idealne, lekkie i pożywne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie i zdrowo. :)
    Mam pytanie. Czy Twoja rodzina je obiady z Tobą, takie same?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzadko ;) Zawsze gdy robię pizzę, lasagne czy coś w ten deseń, ale kluski na parze. Brat często korzysta na moich plackach, gofrach i słodkich omletach.

      Usuń
    2. Miało być "albo kluski".

      Usuń
  8. Bardzo fajne, zwłaszcza jak dzieciak zażyczy sobie burgera..

    OdpowiedzUsuń
  9. Super! I jak zdrowo :). A do tego mój ukochany sos czosnkowy :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, pyszności, takie placuszki. Bardzo lubię kurczaczka i ryż, a w połączeniu niebo w gębie się rodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. oooo fajne!
    coś innego znów:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zamiast pietruszki koperek i będzie cacy :D:D
    Pychaa!

    OdpowiedzUsuń
  13. ulubiony ryż,ulubione dodatki i mam obiad;)
    podobają mi się!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ajajaj, wyglądają cudownie, chcę takie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Podoba mi się! Wsadziłabym takie w bułę z sezamem. :D

    OdpowiedzUsuń
  16. świetne ! już wiem co zaserwuję rodzicom na obiad w najbliższej przyszłości ; )

    OdpowiedzUsuń
  17. Wreszcie ktoś oprócz mnie robi "mielone" z kurczaka :D

    OdpowiedzUsuń
  18. drób to jedyny rodzaj mięsa, który najbardziej lubię, a połączenie z ryżem kojarzy mi się z gołąbkami. na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajny przepis, ja robię kotlety ryżowe z szynką i serem żółtym i zieleniną.

    OdpowiedzUsuń
  20. Takich jeszcze nie jadłam .Wyglądają na takie lekkie i apetyczne .

    OdpowiedzUsuń
  21. Supcio to ja tak podobnie sobie robilam wlasnie 'mielone' z indyka:) smazysz bez tluszczu i pychotka:)
    x

    OdpowiedzUsuń
  22. Często takie robię. Są bardzo smaczne i lekkie:) Pyszny obiad:) Smakowicie Ci to wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ależ śliczne to pierwsze zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetny przepis, dzisiaj go wykorzystam :)
    Szkoda, że rodzina nie je z Tobą tych pyszności gdybym ja miała taką siostrę to na pewno bym korzystała :)
    Amanda.

    OdpowiedzUsuń
  25. Zrobione ! Dla mnie idealne, smakowały nawet rodzicom :)

    OdpowiedzUsuń