9.12.2011

Szybko i ostro. Mushroom Aglio Olio.

Zabiegane dni, zabiegany tydzień i "ulubione" przesiadywanie na przystankach. Dzisiaj także kolejny zabiegany makaron, których ostatnio trochę tu mało. Tym razem chrupki czosnek w pikantnej oprawie i z pietruszkową nutą. Wspaniały włoski obiad w 15 minut, w sam raz dla niejednego wracającego do domu głodomora.


Spaghetti Agllio Olio z pieczarkami/2 porcje/
200g makaronu spaghetti (używam pełnoziarnistego)
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki płatków suszonego chilli
kilka pieczarek
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
nać pietruszki
starty parmezan do podania

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cienko pokrojony czosnek i chilli. Gdy całość lekko się zrumieni dodać pieczarki i smażyć 5-10 minut na małym ogniu. W razie potrzeby podlać odrobiną wody z gotowania makaronu. Dodać drobno posiekaną pietruszkę i makaron, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na talerz i posypać parmezanem.

33 komentarze:

  1. u mnie dziś też makaron, ale orkiszowy pyszny! ale przepis na później zostawiłam bo dziś tak ciemno że zdjęcie na pewo by nie wyszło.

    buziak:) udanego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojejej, to mi się podoba. Swego czasu mam fazę na smak czystego makaronu z sosem. Po prostu. Muszę wypróbować tę propozycję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest największy plus takich zabieganych dni - przepyszne, szybkie włoskie makarony :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Suszone chilli? Nie widziałam jeszcze takiego cuda. ;) Bardzo fajna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, to lubię! Dziś też jadłam makaron na obiad, ale z klopsikami ♥ ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha;D
    kocham makaronyxp

    OdpowiedzUsuń
  7. przepraszam, ale nie znam bądź nie pamiętam wszystkich twoich przepisów :D i myślę że to nie jest ani twój pomysł ani mój... pewnie już tysiące osób to robiło i gdzieś wstawiało :D kopiowanie przepisów jest nieuniknione :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepysznie wygląda! A tak prosty przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Makaron:)! Świetny pomysł na szybki obiad, postaram się wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nawet o tej porze zjadłabym pełny talerz! Pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanie: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin)?:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dałam zwykłą z domieszką virgin :)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetne połączenie smaków, muszę spróbować :)
    fajny klimacik świąteczny zapanował na Twoim blogu ;)

    PS. Miałabym do Ciebie małą prośbę, pisałaś kiedyś, że ćwiczysz z Tamillee Webb i jeszcze jedną paniusią ;p nie mogę sobie przypomniać jej nazwiska, mogłabyś mi przypomnieć?

    OdpowiedzUsuń
  14. Ładne zdjęcie w nagłówku :D
    Kolejne pyszne danie do przetestowania:D

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam makaron, też z nim dziś zaszalałam:) Świetny ten reniferek:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda smakowicie, ale niestety nienawidzę czosnku i chilli. Raz spróbowałam tego dania, jak dla mnie było zdecydowanie za dziwne, za to kocham zwykłe, najzwyklejsze Spaghetti Bolognese. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy: Cindy Crawford, ale teraz zaniechałam ćwiczenia z płyt, bo chodzę na aerobik.

    OdpowiedzUsuń
  18. Mhm, dziękuje za odpowiedź ;) A czy możesz polecić jakieś ćwiczenia do stretchingu?
    Przepraszam, że tak odbiegam od tematów kulinarnych ;p ale po prostu nie mam kogo zapytać :)

    OdpowiedzUsuń
  19. jak makaron, to wiesz ze "biorę to" w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Słyszałam o tym makaronie, ale nigdy nie jadłam. Wydaje się być niezwykle prosty, więc smak pewnie jest niesamowity- z makaronami tak bywa, że czasem im mniej składników tym lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowy: Miałam zapisanych kilka stron z filmami, ale zostały na starym komputerze i nie pamiętam. Ogółem "inspiracje" do rozciągania biorę z dawnych lekcji hip-hopu, rozgrzewek na wf-ie prowadzonych przez moją przyjaciółkę-mażoretkę i aerobiku.

    OdpowiedzUsuń
  22. kolejny przepis do wypróbowania, uwielbiam makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam takie szybkie dania ,a szczególnie makaron bije u mnie rekordy popularności .Twój wygląda bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  24. super przepis na obiad :)
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  25. Może trochę nie na temat. Może masz jakiś fajny przepis na ciasteczka korzenne?Chciałabym zrobić takie tuż przed świętami, w necie tego pełno, ale nie wiadomo, który przepis dobry, a potrawy z Twojej strony zawsze mi smakowały!;) Może planujesz wstawić jakiś przepis na chrupiące, małe wypieki przed świętami?:D

    OdpowiedzUsuń
  26. Może trochę nie na temat. Może masz jakiś fajny przepis na ciasteczka korzenne?Chciałabym zrobić takie tuż przed świętami, w necie tego pełno, ale nie wiadomo, który przepis dobry, a potrawy z Twojej strony zawsze mi smakowały!;) Może planujesz wstawić jakiś przepis na chrupiące, małe wypieki przed świętami?:D

    OdpowiedzUsuń
  27. bardzo lubię tak przygotowany makaron. wersja z pieczarkami do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  28. Wszystkie składniki mam w lodówce, już wiem co przygotuje następnym razem po powrocie do domu :)

    OdpowiedzUsuń
  29. be be: Dzisiaj pojawią się maślane pierniczki zawsze goszczące u mnie na święta, a w przyszłym tygodniu mam zamiar piec jeszcze małe orzechowe kuleczki. Korzennych w mojej rodzinie się nie piecze, ale moja przyjaciółka ma świetny przepis, więc jak tylko go zdobędę to wstawię na bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Spaghetti z pieczarkami to dla mnie nowość, ale zważywszy na fakt, że kocham to danie pod każdą postacią to na pewno wypróbuję przepis ;3

    OdpowiedzUsuń
  31. Dziękuję- wiedziałam, że u Ciebie zawsze znajdę coś smakowitego!:) Czekam z niecierpliwością!:):)

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam makarony, pewnie już to nie raz pisałam, ale co tam powtórzę się:) Po prostu pysznie!

    OdpowiedzUsuń