16.11.2011

Chrupiące gofry. Może jajko do tego?

Przepis na te gofry chciałam już zamieścić kilka razy. Głównie dlatego, że wzbudziły duże zainteresowanie na porannych. Zawsze jednak coś stawało mi na przeszkodzie: albo brak zdjęć, albo czasu, albo dużo innych rzeczy w kolejce do dodania. Wreszcie są, cudownie chrupkie, pyszne i w dodatku zdrowe.
Wiem, gofry z jajkiem i jeszcze na słodko? Na pewno nie każdy odważy się na taki ruch gofrownicą. Ci jednak, którzy spróbują na pewno nie będą tego żałować. Plus do białka, plus dla smaku, minus dla kalorii. Wygrana!
 

CHRUPIĄCE PEŁNOZIARNISTE GOFRY /5 sztuk/
1 jajko
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam razowej typ 2000)
3/4 szkl. dowolnego mleka
1/4 szkl. oleju roślinnego
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na  minut. Rozgrzać gofrownicę, nakładać ciasto i piec do chrupkości.


GOFRY Z JAJKIEM /4 porcje/
ciasto na gofry z powyższego przepisu
4 jajka
po łyżeczce masła, syrop klonowy, świeżo zmielony czarny pieprz

Do rozgrzanej gofrownicy nakładać ciasto, zostawiając miejsce na jajko. Zamknąć i lekko podpiec gofry. Wbić jajko i piec aż białko się zetnie. Podać z masłem, syropem i pieprzem.
Smacznego!

źródło przepisu: disgustinglygood

14 komentarzy:

  1. Bardzo dawno nie jadłam gofrów. Chyba skuszę się na Twój przepis, bo moja rodzinka za nimi przepada:) Zapraszam do mnie: lubie.gotowac.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Z jajkiem? A wlasciwie czemu nie :) Przeciez jednym ze skladnikow gofrow jest wlasnie jajko, wiec to nawet logiczna kombinacja.

    OdpowiedzUsuń
  3. chciałabym zjadac gofry na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem ciekawa tego połączenia. Może jutro spróbuję? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. hehe, jajeczna historia nabiera rozpędu:) gofry z jajkami? czemu nie? żałuję tylko że nie mam gofrownicy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na ile minut odstawić wymieszane składniki w przepisie chrupiące pełnoziarniste gofry ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślę, że 3-4 wystarczy. Często nie odstawiam w ogóle ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. planuję je jutro zrobić, ale boję się że mi nie wyjdą. Ile czasu ok. piekłaś samo ciasto a ile po wbiciu jajka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm, raczej robię je bez patrzenia na zegarek. Samo ciasto aż lekko się zrumieni, potem wbijasz jajko i ok. 3 minut trzymasz. Dużo zależy od gofrownicy.

      Usuń
    2. a ile miejsca w gofrownicy zostawiasz na wbicie jajeczka ?

      Usuń
  9. Niesamowicie smaczna jest wersja z jajkiem, masłem i pieprzem. Rzadko chwalę przepisy w internecie, ale ten jest strzałem w 10. Ja nalewałam ciasto do gofrownicy otwartej, czekałam, aż podpieką się lekko od dołu, po chwili wlewam jajko z miseczki i wtedy zmykałam gofrownicę. Od tego momentu czekałam dokładnie 2 minuty. Pycha!

    OdpowiedzUsuń