3.08.2011

Papryki faszerowane brązowym ryżem.

Duży ruch tu ostatnio, z czego bardzo się cieszę i wszystkim osobom regularnie odwiedzającym mojego bloga bardzo dziękuję :) Chciałam poinformować , że odświeżyłam ostatnio kilka starych postów. Możecie zajrzeć: pszenno-orkiszowe bułki, portobello burger, makaron w sosie brokułowo-migdałowym, szwedzkie owsiane pancakes. To chyba wszystkie, jeśli o żadnym nie zapomniałam.
Tymczasem na stole pyszne, słodkie i faszerowane papryki. Na włoską modłę, czyli tak jak lubię ja i nie tylko. Doskonałe na przyjęcia lub po prostu samodzielne danie czy dodatek do mięsa.


PAPRYKI FASZEROWANE BRĄZOWYM RYŻEM, PIECZARKAMI I POMIDORAMI
4 duże różnokolorowe papryki (w oryginale 5, ale na tyle nie starczyłoby mi farszu)
2 torebki brązowego ryżu
400 g pieczarek
1 średnia cebula
puszka krojonych pomidorów (można użyć świeżych)
2 ząbki czosnku
2 płaskie łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki tymianku
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła

Papryki przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych oraz białych włókien. Nie obcinać ogonków!
Ugotować ryż zgodnie z poleceniami na opakowaniu. Najlepiej zacząć go gotować już na początku, ponieważ w przypadku ryżu brązowego z reguły trwa to około 30 minut.
Cebulę pokroić w kostkę i dusić na patelni na łyżce masła przez około 5 minut. W tym czasie drobno pokroić pieczarki i dodać do cebuli wraz z kolejną łyżką masła. Posolić i dusić razem przez kolejne 8-10 minut.
Nastawić piekarnik na 175 stopni. Do cebuli i pieczarek dodać puszkę pomidorów oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i pieprz do smaku. Dusić razem przez 6 minut, dodać ryż i delikatnie wymieszać, pozostawić na patelni przez 3 minuty a następnie nakładać do wydrążonych papryk.
Tak przygotowane papryki nasmarować oliwą i układać na blasze wyłożonej folią.Wsunąć do piekarnika.
Podawać posypane parmezanem i polane oliwą, ewentualnie także z odrobiną sosu balsamicznego. Doskonałe smakują z świeżą rukolą, sałatą lub po polsku - jako dodatek do mięsa ;) Życzę smacznego.

źródło przepisu: jadlonomia

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam faszerowaną paprykę, ale z samym ryżem jeszcze nie próbowałam. Świetnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak, to jest coś co lubię! Ostatnio właśnie brązowy ryż u mnie króluje, a w papryce go jeszcze nie robiłam! Wygląda apetycznie.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Faszerowane papryki bardzo lubie, a sposobow na nie nigdy za wiele :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana, wylosowałam cię i wygrałaś w mojej jagodowej akcji jagodowy przepiśnik.
    Mogłabyś podesłać swój adres na olciaky@wp.pl ?
    Chciałabym w najbliższych dniach już go wysłać;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, a moja babcia przedwczoraj zrobiła podobne! Tylko że z białym ryżem, mielonym mięsem i gotowane (duszone?) a nie pieczone.
    Niestety kaloryczny sos skutecznie mnie zniechęcił. Ale ten przepis muszę wypróbować koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowicie wyglądają, ale chciałabym dodać tu jakieś pełnowartościowe białko :) cos smacznego, nie piers z kurczaka do tego, piers nie pasuje do ryzu :DDD masz jakis pomysl??:) oczywiscie mozna papryke zastapic cukinia/kalarepka itp?

    OdpowiedzUsuń
  7. widzę, że u Ciebie goszczą w wersji wegetariańskiej ;> takie to dopiero musi być pychotka :>

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ to pyszne...i ten brązowy ryż...mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy: Czemu sądzisz, że pierś nie pasuje do ryżu? Myślę, że byłby to dobry dodatek, jeśli ktoś się uprze na mięso. Ja go tu nie potrzebowałam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie to, że nie pasuje w ogóle - po prostu mi tu nie pasuje to połączenie smakowo:) myślę, ze nawet nie chodzi mi o mięso; a jakiś dodatek w postaci białka, bo muszę je uwzględniać ze względu na odbudowę organizmu, a często poza obiadem jem mało białka, więcej wegli. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam faszerowane warzywka ;3 pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio wcinalam na kolację :) z kaszą, pieczarkami i groszkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Faszerowane warzywa - uwielbiam. :) Paprykowa wersja to chyba mój faworyt.

    OdpowiedzUsuń
  14. warzywa pełne dobroci w środku! pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł, szczególnie w sezonie na paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. to ja poproszę takie dwie ;) -czerwoną i zieloną :)

    OdpowiedzUsuń
  17. przepyszne danie! Letnie i takie kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzień dobry,

    Przed chwilą na blogu Rajska kuchnia (http://rajskakuchnia.blogspot.com/) znalazłam Twoją fotografię http://rajskakuchnia.blogspot.com/2012/03/faszerowana-papryka.html . Zdjęcie jest podane bez żadnego źródła ani znaku wodnego... Pomyślałam, że Chciałabyś o tym wiedzieć...

    Pozdrawiam!

    Kasia

    OdpowiedzUsuń