23.08.2011

Granola. Cheerios, migdały i miód.


Otwieram mój duży piknikowy kosz i wyciągam znajdujące się w nim smakołyki. Mieszam, po kolei dodając te ulubione. Lubię robić musli i piec granole i chociaż momentami jem ich bardzo mało, to zawsze mam pod ręką kilka rodzai tego smakołyku. Wystarczy dolać mleka lub jogurtu, dodać świeżych owoców i szybkie, chrupiące śniadanie lub podwieczorek gotowe.
Dzisiaj wersja dla granolowych łasuchów. Słodkie płatki cheerios w lekko słonej kombinacji dodatków dają niesamowity efekt smakowy. Idealne np. z jogurtem i dynią, tak jak to prezentowałam niedawno na porannych. Gorąco polecam.

GRANOLA Z CHEERIOSAMI
2/3 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki otrębów owsianych (lub tylko płatki)
1 szklanka płatków Cheerios
1/2 szklanki migdałów
3 łyżki miodu
2 łyżki wody
2 łyżki oleju słonecznikowego
3/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki suszonej żurawiny

Piekarnik rozgrzać do 150°C. Płatki, sól i migdały połączyć. Dodać olej, wodę i miód, dokładnie wymieszać. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut (w połowie wymieszać) aż całość zbrązowieje i będzie pachnieć. Dodać suszone owoce, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

źródło przepisu: keepitsimplefoods

17 komentarzy:

  1. uwielbiam Twoje przepisy !
    granola jest juz kolejnym na mojej liscie "do zrobienia" :))
    codzienne przegladanie Twoich blogow stalo sie od pewnego czasu moim rytualem ;D
    pozdrawiam,
    zauberinn

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo wszystkie składniki idealnie trafiają w moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsza taka domowa :) Ja już od dawna nie kupuje w sklepie bo same rodzynki w środku ;)A tak to wkładamy co lubimy i chrupiemy ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy dodatek :)
    Nie przepadam za takimi słodkimi pufkami na śniadanie, ale to jest jakiś pomysł, np. żeby dodać trochę dmuchanego ryżu, orkiszu czy pszenicy. Inspirujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. domowa granola.
    och, cud, miód i orzeszki! xd
    ale zdjęcia, mmmm ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. To najładniejsza domowa granola, jaka widziałam. Bardzo mi sie podoba. Mnie sie taka ładna nie udała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę w końcu przygotować własną granolę. bardzo fajne połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń
  8. mm... świetna jest :D z chęcią za niedługo spróbuję ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. YUM!! poproszę miseczkę! albo całą paczkę!

    OdpowiedzUsuń
  10. taka granola brzmi cudnie:) cheerios to moje ulubione płatki śniadaniowe z tych gotowych:)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam raz domowe musli z miodem :-) Było pyszne, ale płatki i musli jem rzadko (w sumie nie wiem dlaczego, bo bardzo lubię) i bałam się, że w puszeczce mi się popsuje... Kocham z ciepłym mlekiem... :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. oj lubiłabym lubiła taką granolę. Tym bardziej że na śniadanie zawsze jem mleko z czymś tam (płatki, musli, kulki czekoladowe itp)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak kusisz, że mam ochotę sobie takie przygotować.

    OdpowiedzUsuń
  14. ja też lubię mieć pod ręką pełen słój muesli własnego wymieszania składników. Granolę próbowałam kiedyś zrobić - ale coś zastąpiłam czymś innym i mi nie wyszła smaczna, od tamtej pory nie pokusiłam się drugi raz. Ale patrząc na Twoje zdjęcia i czytając ten przepis chyba jednak spróbuję!

    Pozdrawiam ciepło
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja też stawiam na domowe - lepsze, zdrowsze i wiadomo co jest w środku. :3
    Pozdrawiam cieplutko. :*

    OdpowiedzUsuń