10.04.2011

Na kolorowo. Ryż, kurczak i migdały.

Zimne podmuchy wiatru, lekkie promienie słońca, kolorowe kwiaty, rozwiane włosy... Liczę dni do następnego weekendu, do świąt, do wakacji. Mam ochotę na wszystko, oprócz nauki, mam ochotę na totalne lenistwo. Stara książka kucharska w dłoni - już niedługo na pewno coś z niej ugotuję. Teraz kiedyś już robiony ryż, szybki.


RYŻ Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I PŁATKAMI MIGDAŁÓW /2 porcje/
100g długoziarnistego ryżu (u mnie brązowy)
oliwa z oliwek
1/2 cebuli
1 pierś z kurczaka lub indyka
2 garści zielonej fasolki szparagowej
2 garści żółtej fasolki szparagowej
1 czerwona papryka
1/2 cukinii
sól i pieprz
curry
gałka muszkatołowa

uprażone płatki migdałowe do posypania

Ryż ugotować. Na oliwie zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, dodać kurczaka, obsmażyć. Dodać fasolkę i pokrojoną w paski paprykę, przyprawić i dusić do miękkości. Dodać cukinię i chwilę trzymać pod przykryciem. Wymieszać z ryżem i posypać z migdałami.

źródło przepisu: oliwka

3 komentarze:

  1. Uwielbiam aromat prażonych płatków migdałowych w takich daniach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie i myślę, że smakuje równie dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń