24.04.2011

Babcine. Sernik.

Przepis babciny, więc sernik doskonały. Taki, do którego wracam po dziesięciu minutach po kolejną "odrobinę" ;)


SERNIK /blacha 36x25, 40 kawałków/
ciasto:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki zagnieść razem. Wyłożyć ciastem wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą (lub otrębami) blachę.

masa serowa:
5 kostek sera białego, zmielonego lub przeciśniętego przez praskę
10 żółtek + białka
1 i 1/2 szklanki cukru
1 kostka margaryny lub masła
sok i skórka z połowy cytryny
2 łyżki kaszy manny lub mąki krupczatki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki proszku do pieczenia
garść rodzynek (obtoczyć w mące)

Żółtka utrzeć z cukrem, miękką margaryną i cytryną. Powoli dodawać ser (nie może być zimny) cały czas ucierając. Wmieszać mąki, proszek i rodzynki. na końcu stopniowo i delikatnie dodać ubitą pianę z białek. Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec 50-70 minut - w zależności od piekarnika.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Można polać lukrem (cukier puder i wrzątek) lub/i popisać polewą czekoladową (gorzka czekolada i margaryna).

źródło przepisu: Babcia Zosia

4 komentarze:

  1. Fajny przepis moja mam piecze bardzo podobny z wyglądu ale mam pytanie. Czy w masie na pewno powinno być 1/2 ŁYŻKI proszku do pieczenia? To trochę dużo aha i co zrobić aby ser nie był zimny ? Bo nie rozumiem.
    Pozdrawiam
    Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/2 łyżki, czyli ok. 1 łyżeczki.
      Ser powinien być po prostu wcześniej wyciągnięty z lodówki, w temperaturze pokojowej.

      Usuń
  2. witam. Czy zamiast sera mogę dodać gotową masę serową z wiaderka? Czy musiałabym wtedy modyfikować jakoś przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdzi się bez zmian w przepisie. Też kiedyś piekłam z jej użyciem.

      Usuń