22.04.2011

Babcine. Babka piaskowa.

Już drugi, dzisiejszy, pyszny wypiek. W sam raz na Wielkanoc - życzę wesołych świąt!

BABKA PIASKOWA /16 kawałków/
150g maki pszennej (u mnie typ 650)
150g maki ziemniaczanej
200g masła lub margaryny
200g cukru pudru (w tym łyżeczka waniliowego)
4 duże jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki mleka lub śmietany

Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą (lub otrębami).
Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, sok z cytryny, mleko i dalej ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i Delikatnie połączyć z resztą.
Można upiec w całości jasną babkę, ale jeśli chcemy żeby babka, tak jak na zdjęciu, była marmurkowa to odlewamy 1/3 masy i mieszamy ją z kakao i odrobiną mleka.
Do formy wlać jasną masę, a na nią ciemną. Widelcem lekko wymieszać (nakłuwać) ciasto.
Piec około 45 minut w 180°C, do suchego patyczka. Po wyciągnięciu z piekarnika formę położyć na mokrą szmatkę (ułatwi to wyciąganie babki z formy). Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

źródło przepisu: Babcia Zosia

1 komentarz:

  1. piękna babka. babcine najlepsze :)
    pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń