23.04.2011

Słońce. Zioła. Makaron i pieczone warzywa.

Na chwilę odskakując od tematu świąt.
Dzisiaj na obiad aromatyczny, słoneczny makaron, idealny na ciepłe dni.


MAKARON Z PIECZONYMI WARZYWAMI /1 porcja/
75g makaronu (u mnie pełnoziarniste farfalle)
1/4 czerwonej papryki
1/4 żółtej papryki
1/4 zielonej papryki
1/2 pomidora (w oryginale pomidorki koktajlowe)
1/3 małej cukinii
łyżka lub więcej oliwy z oliwek
1 mały ząbek czosnku
sól i pieprz
tymianek
bazylia
ser np. parmezan do podania (opcjonalnie)

Czosnek rozetrzeć z solą, dodać pieprz, drobno posiekane zioła i oliwę. Pomidora, papryki i cukinie pokroić (jeśli mamy dużą cukinię usuwamy gniazda nasienne).
Piekarnik nagrzać do 240°C. Warzywa wyłożyć na blasze, polać ziołową pastą i delikatnie wymieszać. Piec 20 minut. Podawać z ugotowanym al dente makaronem i, opcjonalnie, serem.

źródło przepisu: dwiechochelki

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie kolorowe, lekkie sałatki makaronowe :)
    W sam raz na szybki, dietetyczny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile makaronu na jedną osobę?

    OdpowiedzUsuń