Zdałam się na rodzinę i przyjęłam ich zamówienia na konkretne wypieki, które miały zagościć na świątecznym stole.
Jest więc ulubiony sernik przekładany kakaowym ciastem i niezwykle puszyste czekoladowe ciacho z czubkami kokosu. To drugie pachnące tak, że nie można się oderwać (link do przepisu). Do tego cukiniowe muffiny z cytrynowym i lekko kwaśnym lukrem. Miękkie i aromatyczne (link do przepisu).
Sernik szachownica
ciasto:
1/4 szkl. mleka
2 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
1/2 kostki margaryny
Rozpuścić.
Do chłodnej masy dodać 1 szkl. mąki, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku. Piec 30 minut na blasze wyłożonej papierem w 180°C.
ser:
4 jajka
2/3 szkl. cukru
1 kg twarogu, zmielonego
1 kostka margaryny
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny, aromat waniliowy
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę, aromat i pianę z białek.
ciasto:
1/4 szkl. mleka
2 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
1/2 kostki margaryny
Rozpuścić.
Do chłodnej masy dodać 1 szkl. mąki, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku. Piec 30 minut na blasze wyłożonej papierem w 180°C.
ser:
4 jajka
2/3 szkl. cukru
1 kg twarogu, zmielonego
1 kostka margaryny
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny, aromat waniliowy
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę, aromat i pianę z białek.
Ciasto pokroić na pasy, poprzekładać serem. Piec ok. 45 minut w 180°C.