01.08.2012

Lato w kuchni i najlepsze muffiny pod słońcem.


Jestem w stanie jeść omlety z cukinią... często. Często mogę robić też cukiniowe ciasta, w przypadku których, w opróżnianiu foremek, pomaga mi mój młodszy brat. Najdziwniejsze, że, kto by się spodziewał, jest to wielki przeciwnik zielonego jedzenia. Z tych i wielu powodów, do których zaliczają się między innymi cynamonowe placki, ubolewam nad niezasianiem w zeszłym roku swojej cukinii. Tym razem nie popełnię tego błędu i w następnym sezonie będę pewnie zastanawiała się, co robić z ich nadmiarem.
Po inne jej słodkie zastosowania odsyłam do zeszłorocznych wpisów (wystarczy kliknąć na nazwę): brownie, z migdałami, ciasto cukiniowe, z musem jabłkowym, placki cynamonowe, z owocami leśmymi, cukiniowo-marchewkowe, z malinami, z masłem orzechowym i kokosowym.


Długo szukałam idealnych muffinów. Tym razem, bez konkretnego zamysłu przeglądając schowane w czeluściach zakładek przepisy, natknęłam się na cytrynowo-cukiniowy keks od chocolateandcarrots. Nie do końca umyślnie zmieniłam proporcje, nałożyłam ciasto do muffinowych foremek i czekałam na efekt. Spróbowałam, zakochałam się i będę piekła hurtowo. Miękkie, puszyste, nie za słodkie, pyszne, z wyczuwalną nutą cynamonu, z zupełnie niewyczuwalnym warzywem i słodko-kwaśnym cytrynowym wykończeniem. Nie przekonałam? Upieczcie sami.


Cukiniowe muffiny z cytrynowym lukrem /9 sztuk/
1 szkl. mąki pszennej
1 czubata łyżka pełnoziarnistej mąki żytniej
1/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 szkl. startej cukinii
1 jajko
1/2 szkl. mleka
1/4 szkl. oleju
1 łyżka skórki z cytryny

lukier:
1/2 szkl. (trochę mniej) cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
woda do odpowiedniej konsystencji (opcjonalnie)

Mąki, cukier, proszek, sodę i przyprawy połączyć. W drugiej misce wymieszać cukinię, jajko, mleko, olej i skórkę z cytryny. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać.
Nakładać do foremek. Piec ok. 40-45 minut w 190 stopniach.

Gotowe muffiny wystudzić i polać lukrem.

27 komentarzy:

  1. Bezceremonialnie porywam jednego muffina! Mam nadzieję, że się nie obrazisz ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. aaa muszę je koniecznie upiec! mam właśnie nadmiar działkowej cukinii i już wiem, jak ją częściowo wykorzystam, dzięki:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł :) Przekonałam się już do ciast z cukinią to i muffinki muszą być super :) Moja mama namiętnie je cukinię, więc zrobię dla niej - ponoć obniża cholesterol (zresztą oleje roślinne też, więc fajnie, że muffinki są na oleju)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne muffinki ;)
    ja jeszcze nie jadłam cukinii w te lato - to skandal !! trzeba to nadrobić ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. oj przekonałaś przekonałaś, ale mi mało, więc muszę je zrobić i cieszyć się ich smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale słodko wyglądają, świetne <3

    OdpowiedzUsuń
  7. dodaję do listy do wypróbowania, jako że cukinia u mnie na działce obrodziła w tym roku jak szalona:)

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne babeczki i na pewno pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  9. Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem, nadaje się praktycznie do wszystkiego :)
    muffinki cukiniowe muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  10. nadal nie robiłam ciast z cukinia, ale to może właśnie nadszedł ten czas, bo Twoje muffiny wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pierwszy rzut oka widzać, że muszą smakować obłędnie! Puszyste ciasto wygląda tak apetycznie, że najchętniej wyciągnęłabym jedną muffinkę z monitora :)

    OdpowiedzUsuń
  12. cukiniowe są przepyszne!
    ps ja cukinię zasiałam dwa lata temu - teraz mogę iść na rynek i sprzedawać, bo cukinii jest na potegę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepisy przepisami, zawsze cudne, ale ostatnio to zdjęcia najbardziej przyciągają uwagę i kuszą do wypróbowanai przepisu. Zdecydowanie się rozwinęłaś, szczególnie patrząc na początkowe zdjęcia. Gratuluję!
    Nioolek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Naprawdę ciekawy przepis :) Takie inne te muffinki :) Z chęcią podkradłabym jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Na taki przepis czekałam, cukinie w tym roku bardzo obrodziły w moim ogrodzie. A co do zdjęć... Zawsze gdy drukuje sobie twój przepis także dołączam zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zdecydowanie jestem przekonana!

    OdpowiedzUsuń
  17. Polemizowałabym i najlepsze na świecie byłyby czekoladowe z cukinią i polewą mmm!

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam wszelakie muffiny, ale takie z cukinią to dla mnie nowość.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow, muszą być przepyszne! Wyglądają znakomicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszności, ja też bardzo lubię wszelkie wypieki z cukinią

    OdpowiedzUsuń
  21. jesli kocham cukinie to powinnam pokochac i je ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. uwierzę Ci i zrobię je przy następnej okazji ;)

    P.S. Zostałam 400setną (tak się mówi?) obserwatorką bloga :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Takich muffinów jeszcze nie jadłam i patrząc na twoje to był ogromny błąd. Ekstra pomysł, przepis!

    OdpowiedzUsuń
  24. Dzisiaj je zrobię już drugi raz :) Są pyszne, ale koniecznie z takim lukrem!

    OdpowiedzUsuń
  25. Upiekłam je dziś, czy Tobie też wyszły takie wilgotne w środku ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Zrobiłam wczoraj, bardzo fajnie wyszły :) Uwielbiam cukinię i jem w kółko, teraz jeszcze do słodkiego będę wrzucać :)

    OdpowiedzUsuń