15.12.2012
Babcine. Oszukany piernik, wiśnie i czekolada.
W starych zeszytach z przepisami można znaleźć wiele, dawno nieużywanych perełek. Tym razem moim celem było upieczenie czegoś, co wprowadzi do domu zapach świąt i jakoś umili mozolne, przedświąteczne porządki. Jak zwykle, nie zawiodłam się, odświeżając zapisane, pożółkłe kartki. Każdy trafiający tam przepis, musiał sobie kiedyś zasłużyć na skopiowanie i zapisanie. Ten wykazał się lekkością, puszystością, cudownym zapachem i idealnie wyważoną słodyczą. Coś na pochmurne popołudnie, z pozytywnie nastrajającą muzyką w tle.
Piernik bez miodu /23x28cm/
3 jajka
1/2 słoika dżemu wiśniowego
1 szklanka cukru (użyłam trzcinowego)
1 szklanka mleka
2 szkl. mąki (może być w połowie pełnoziarnista)
1/2 szkl. oleju
cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kakao
dodatkowo: polewa z gorzkiej czekolady i orzechy lub wiórki kokosowe
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Piec 40 minut w 180°C, w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Można polać polewą czekoladową i posypać kokosem lub orzechami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Idealne ciasto na grudniowe popołudnia:)
OdpowiedzUsuńCiekawy :) Swoją drogą, bardzo podoba mi się ta gwiazda.
OdpowiedzUsuńto będzie ideał mojego taty, już to wiem
OdpowiedzUsuńmmm ten pierniczek , pychotka na święta ;D
OdpowiedzUsuńLubię pożółkłe kartki. :)
OdpowiedzUsuńJaki prosty przepis :) Też planuję jakiś piernik, na święta :)
OdpowiedzUsuńprost i pyszne ciasto, tak jak lubię:)
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam piernikowy zapach świąt :)
OdpowiedzUsuńmniam!! uwielbiam pierniki :D
OdpowiedzUsuńjak świątecznie, a piernik bez miodu.., hm, ciekawe ;)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak pyszny piernik:)
OdpowiedzUsuńTeż przyemierzam się do jakiegoś oszukanego piernika, ale mój raczej będzie z miodem ;p
OdpowiedzUsuńnie mogę się doczekać aż też upiekę w przyszłym tygodniu piernik! :)
OdpowiedzUsuńJaki łatwy i szybki, super!
OdpowiedzUsuńPrzepis ciekawy i jaki szybki w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast tego dżemu mogę użyć np. truskawkowego lub jabłkowego ? ;)
OdpowiedzUsuńW oryginalnym przepisie był porzeczkowy, więc inne też na pewno się sprawdzą :)
Usuńhehe więc już jest pomysł na dzisiejsze ciasto :)
UsuńRobiłam w zeszłym roku podobny. Jest świetny - szybki i smaczny.
OdpowiedzUsuńPomysł z dżemem wiśniowym do wykorzystania.
Mmm już kocham to ciasto, na dniach będe musiała upiec:)
OdpowiedzUsuńWygląda na wilgotne więc z chęcią wypróbuję.
P.S
Jestem nowa w tym świecie więc zapraszam do siebie i do obserwowania! :)
Pozdrawiam i życzę miłego dnia:)
Przy połączeniu wiśni z czekoladą i orzechem włoskim to nawet piernik może być oszukany ;) Super ciasto.
OdpowiedzUsuń