15.05.2012

Pesto na talerzu.

Miało być letnio, cytrynowo i orzeźwiająco lub słodko, muffinnowo i na wesoło, w kolejce są też truskawki i gofry. Zważywszy jednak na dzisiejszą aurę, żadne z tych czekających na publikację wpisów nie było odpowiednie. No to makaron, dwa warte powtórki dania z serii "nie chce mi się gotować" ew. "nie mam czasu gotować". Pysznie i zdrowo na talerzu, z maleńką cząstką zielonej wiosny.
Szparagi można grillować też na grillu elektrycznym lub węglowym. 


Fusilli z pesto i morszczukiem /2 porcje/
2 porcje pełnoziarnistego makaronu fusilli
2 łyżki oliwy z oliwek
1/3 pora
kilka małych pieczarek

2 filety z morszczuka
sok z cytryny
sól i pieprz

1 łyżka posiekanych kaparów
2 łyżki bazyliowego pesto

parmezan do posypania

Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić posiekanego pora i zeszklić. Dodać pokrojone pieczarki, a po lekkim podsmażeniu, pokrojoną w kostkę, skropioną sokiem z cytryny, rybę. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane kapary. Całość dusić pod przykryciem ok. 5 minut.
Na patelnię wsypać ugotowany makaron, dodać pesto i pozostałą oliwę. Wymieszać.
Podałam ze świeżym ogórkiem i startym parmezanem.


Pappardelle z kremowym sosem pesto i grillowanymi szparagami /2 porcje/
2 porcje jajecznego makaronu pappardelle
2 łyżki bazyliowego pesto
3-4 łyżki śmietany kremówki
sól i pieprz (opcjonalnie)

2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 10 sztuk białych szparagów

starty wędzony ser (może być ze skórką)
świeża bazylia

Makaron ugotować al dente.Odcedzić, włożyć spowrotem do garnka, dodać pesto, śmietanę i przyprawy.
Grillową patelnię wysmarować łyżką oliwy i rozgrzać, ułożyć obrane szparagi i grillować z każdej strony, aż zmiękną.
Makaron podać ze szparagami, skropiony pozostałą oliwą oraz posypany serem i bazylią.

18 komentarzy:

  1. chętnie bym się wprosiła :D
    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm musi być pyszne! muszę zrobić sobie taki makaron z pesto ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są takie dni, a pasta zawsze wchodzi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy15 maja, 2012

    Nie powiedziałabym że to jest danie z serii NIE CHCE MI SIĘ GOTOWAĆ bo ze zdjęć wynika że Tobie się naprawdę chce...podziwiam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałbym żeby wychodziły mi takie cuda - jak "mi się nie chce gotować" :-)
    To co ja wtedy "gotuję" to na swojego bloga na pewno bym nie wstawił, no chyba, że jako przestrogę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym zjadła taki obiad. Piękne zdjęcia, bardzo apetyczne:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe :-) i to takie "od niechcenia". Mnie jak się nie chce gotować, to idę na całkowitą łatwiznę i przyrządzam makaron z masłem ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne, lubię takie szybkie makarony :). Ostatnio nie gotuję już dla mamy, bo ostatnio powiedziała mi: "a ty to ciągle jesz te makarony..." no więc cóż... nie to nie :D.

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja mam wlasnie pesto w szafce ;p

    OdpowiedzUsuń
  10. przepis ze szparagami dodaję do wypróbowania:)


    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  11. Mistrzyni makaronów :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ wspaniałe makarony u Ciebie-mniam!:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż mi się zachciało makaronu jakiegoś a jest już 21!

    OdpowiedzUsuń
  14. Żeby mi wychodziły takie pyszności od niechcenia :)

    OdpowiedzUsuń