21.11.2011

Babka drożdżowa z dynią.


Ostatnie w tym roku wykorzystanie dyni. Ciasto wyszło puszyste i bardzo smaczne, jedyne co następnym razem zmienię, to ilość cukru. Moje drożdżowe wzięło dużo więcej mąki niż w przepisie, stąd stało się mniej, a dla mnie zdecydowanie za mało słodkie. Uzupełniłam posypując cukrem pudrem ;) Pyszna, pomarańczowa babka na jesienne dni.


BABKA DROŻDŻOWA Z DYNIĄ
2,5 szkl. mąki
25g świeżych drożdży
1/2 szkl. cukru
mała szczypta soli
4 kopiaste łyżki gęstego puree z dyni
1 szkl. mleka (w wersji wegańskiej, roślinne)
90ml oliwy z oliwek extra vergine
1/4 szkl. wyłuskanych pestek dyni

Drożdże skruszyć do kubka, dodać 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, cukier, sól, puree z dyni oraz ciepłe mleko. Ciasto wyrobić, gdy pojawią się pęcherzyki, dodać podgrzaną oliwę (do ok. 30 ºC) oraz pestki dyni. Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki, przez około 15 minut. Jeśli jest bardzo rzadkie, dodać więcej przesianej mąki (zależy jak wilgotne będzie purée z dyni). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto nałożyć do formy wysmarowanej oliwą z oliwek, ponownie pozostawić do wyrośnięcia, na około 1/2 godziny. Piec przez około 60 minut w temp. 175 ºC. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest już upieczone (nie powinno się do niego przyklejać). Gdyby w trakcie pieczenia wierzch ciasta zrumieniał się za bardzo, położyć na nim kawałek folii aluminiowej. Wyjąć z formy i pokroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.

źródło przepisu: kwestiasmaku

20 komentarzy:

  1. przepysznie wyglada! Tez od jakiegos czasu czaje sie na ten przepis,czekaja na mnie jeszcze dwie ogromne dynie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm...wygalada rewelacyjnie. Zjadlabym teraz kawaleczek. Moge sie poczestowac) :))

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  3. W home&you widziałam ładne formy na babki z kominem, małe i tanie za 19zł.chyba jutro wrócę do sklepu, skoro znalazłam dobry przepis czemu nie?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a u mnie z jabłkami była ;]
    uwielbiam baby drożdżowe.

    htt://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna baba! i te pestki dyni mniamuśne.
    Nigdy nie miałam takiej formy na babę, a żałuję - jest przecudna. do naszej nowej kuchni zakupię.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. zostało mi jeszcze puree dyniowe, więc już wiem co upiekę w najbliższej wolnej chwili :).

    niebochce z unususalmornings.tumblr.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi sie! Idealna baba na pozegnanie dyniowego sezonu.

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne są takie ciasta z "chrupka" skórką ;) Mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba w końcu zrobię jakieś niepełnoziarniste ciasto:). Dynia na słodko- cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  10. świeża drożdżowa baba to rozkosz dla podniebienia:)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda wyśmienicie. ;) Aż chce się skubnąć!

    OdpowiedzUsuń
  12. drożdżowe z dynią... zapisuję w kolejce "smaki do wypróbowania" :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepysznie wygląda. Zjadłoby się taką babkę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pychotka! I jeszcze do tego posypana pestkami dyniowymi!

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolejne wspaniałe danie z dynia :)
    Pomysły na nia chyba nigdy się nie kończą!

    OdpowiedzUsuń