06.04.2011

Czas na tytułowy makaron. Szpinak.

Szpinak, brokuł, brukselka... Warzywa, o których zdania są podzielone. Jedni je kochają, jedni zrazili się do nich w dzieciństwie, a jedni po prostu zakładają, że ich nie lubią. Ja wszelkie warzywa uwielbiam, chociaż nie zawsze tak było. Brukselkę już w dzieciństwie uwielbiałam do tego stopnia, że gdy mama robiła zupę jarzynową wybierałam tylko ją (no i makaron, ale to już zupełnie inna bajka). Szpinaku i brokuł w dzieciństwie nie próbowałam, więc nie mam z nimi związanych żadnych niemiłych wspomnieć, co bardzo mnie cieszy, bo przynajmniej teraz mogę jeść tą zdrową zieleninkę ze smakiem i przyrządzać z uśmiechem na ustach. A jak było u was?


MAKARON Z SZPINAKIEM, KURCZAKIEM I PIECZARKAMI /2 porcje/
2 porcje makaronu fusilli (u mnie pełnoziarnisty, ok. 150g)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 pierś z kurczaka
4-5 pieczarek
4 spore garści świeżego szpinaku
2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
sól
suszone zioła prowansalskie

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Rozgrzać oliwę, wrzucić na nią rozgnieciony czosnek, a po chwili pokrojonego w paseczki kurczaka. Obsmażyć od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w plastry pieczarki, doprawić. Gdy pieczarki i mięso będą już miękkie dodać liście szpinaku i śmietanę, chwilę podgrzewać i od razu podawać.

5 komentarzy:

  1. Ja właśnie mam zamiar wkrótce spróbować szpinaku bo chyba nigdy go nie jadłam, a jeszcze jestem młoda dość hehehe :P mam nadzieję, że mi posmakuje, chociaż jestem dość wybredna więc nigdy nie wiadomo jak to ze mną... sam wygląd mnie jakoś odpycha
    W ogóle widzę nowy wygląd i nazwa - wygląd super, świetny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm.. smaczny obiadek.; )
    Ja od zawsze nienawidzę brukselki i lubię szpinak. Brokułów kiedyś nie lubiłam, natomiast teraz mogłabym jeść codziennie.
    Może kiedyś przekonam do brukselki.. w końcu to takie zdrowe warzywo..

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja warzywa zaczęłam wręcz ubóstwiać bardzo wcześnie, w wieku zaledwie kilku lat. Brukselkę, szpinak, brokuł i co tylko możliwe. Miałam to szczęście, że moja mama potrafi je dobrze przyrządzać :)
    Apetyczne zdjęcie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ulala, jak zdrowo :) fajny przepis na makaron. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie :)I warzywka które uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń