1.02.2013

No to zapiekamy! Makaron, bób i szynka.


Dawno nie było makaronów, a jednak nazwa bloga do czegoś zobowiązuje. Tym razem więc, w mojej ulubionej, bo zapiekanej wersji, króluje bób i duża ilość sera. Kolory na talerzu na nawet najbardziej ponury czy deszczowy dzień. Kto się skusi?


Zapiekanka makaronowa z bobem i szynką /4 porcje/
300-350g makaronu
3 garści mrożonego bobu
1 cebula
kilka pieczarek
ok. 10 plastrów dowolnej szynki
3 suszone pomidory
1 pomidor
suszone zioła prowansalskie
sól i pieprz

olej do smażenia
1 łyżka śmietany
150g startego sera

Bób zalać wrzątkiem i po chwili wyłuskać. Gotować ok. 15 minut.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną cebulę, a po chwili pokrojone pieczarki i drobno pokrojone suszone pomidory i szynkę. Smażyć, mieszając. Gdy pieczarki zmiękną, doprawić ziołami, solą i pieprzem oraz dodać pokrojonego świeżego pomidora. Całość wymieszać z śmietaną, bobem, makaronem i 50g sera. 
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym serem i zapiekać w 200°C przez 25 minut.

16 komentarzy:

  1. nie odzywaj się!
    masz bób!
    też chcę...
    ale ja nie łuskam bobu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Może jestem dziwna, ale ostatni raz bób jadłam chyba 5 lat temu.
    Ten ciągnący się seeeer! Robię dziś makaron.

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm pyszne makaronowe danie , idealny obiadek ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię wszystko, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm jak kolorowo i smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie zapiekanki :) Pysznie wygląda, zazdroszczę bobu :D
    A i śliczny nagłówek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. prosta, kolorowa i zdrowa zapiekanka! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam Twoje wariacje na temat makaronu!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem jak smakuje bób, więc tym bardziej chętnie ym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie obiadki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. idę do sklepu po bób :) własnego niestety nie posiadam :(

    OdpowiedzUsuń