12.10.2012

Po prostu grzyby.


Często dostaję świeżo zebrane grzyby, za co dziękuję dziadkowi. Zdecydowanie mogę zaliczyć je do, u mnie nielicznych, ale jednak obecnych, powodów do polubienia jesieni. Prostota zachwyca mnie w kuchni. Babcia podała przepis - o ile przepisem można nazwać najprostszą na świecie instrukcję usmażenia grzybów. Najprostsze, a jednak jeszcze nie próbowałam. Dodała, że wystarczy chleb i otrzymujemy danie idealne. Uwierzyłam, poczułam smak zasypiającej przyrody, kojącego szelestu liści i zapach lasu. Myliłam się twierdząc, że najbardziej leśne grzyby lubię w jajecznicy czy ewentualnie makaronie. Najlepsze są solo.


Grzyby na maśle /1 porcja/
1 duża łyżka masła
1/2 cebuli
150g leśnych grzybów
sól

Cebulę posiekać dość grubo i zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby. Smażyć do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Gotowe posolić do smaku. Opcjonalnie posypać pietruszką.

17 komentarzy:

  1. grzyby, lubię, bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, solo najlepsze :) albo z dodatkiem śmietany. A do jajecznicy ja lubię tylko kurki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, szczęściara :D co ja bym dała za takie leśne grzyby ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mówisz 'po prostu' - a ja takiego smaku właśnie teraz potrzebuję, klasycznego, nieudziwnionego

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają, śliczne zdjęcia, grzyby od zawsze kojarzą mi się z jesienią Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, ale grzybki :)) wygląda to pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Teraz nikomu nie będę zazdrościć grzybów.. :)
    Wczoraj byłam z mamą i nazbierałam duuużo Prawdzików.. szkoda ,że większość poszło na suszeniexD

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakiego uzywasz aparatu i obiektywu? Dokupilas w koncu nowy obiektyw, bo chyba planowalas? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dawno dokupiłam 50mm/1,8. Używam aparatu Sony Alpha 330.

      Usuń
  9. Wspaniałe grzybki i jakie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. No i muszę się zgodzić. Grzyby są jednym z niewielu powodów do polubienia jesieni.
    Zrobiłaś mi taki apetyt, że coś czuję, że będę musiała wybrać się na grzyby. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. z grzybami to nigdy nie jest poprostu. Uwielbiam sezon, choć sama nie potrafię ich znaleść. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń